Hlavní obsah

Mezinárodní výměna ve Vizovicích: Chceme eliminovat předsudky při vnímání jiných kultur a náboženství

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaačtyřicet mladých lidí z různých koutů Evropy se tento víkend sjelo do Vizovic na mezinárodní výměnu mládeže Collage of Europe. Účastníci z Chorvatska, Itálie, Estonska, Nizozemska, Portugalska, Rumunska, Velké Británie a Česka se budou bavit o tématu vlastní identity v evropském měřítku.

Foto: Jana Pastyříková

Účastníci ze států Chorvatska, Itálie, Estonska, Nizozemí, Portugalska, Rumunska, Velké Británie a Česka ve Vizovicích.

Článek

„Hlavní myšlenkou výměny mládeže je shromáždit účastníky různých kultur, vyvolat diskusi o vnímání evropské identity, výhodách globalizace a roli odlišnosti ve společnosti jako takové s pomocí metod neformálního vzdělávání, jakými jsou diskuze, hraní rolí nebo třeba týmová práce,“ vysvětlil koordinátor projektu Michal Tenkrát.

Aktuální výměna mládeže vyvrcholí 1. července tvorbou společné koláže, kde každý z účastníků zanechá svoji stopu a výsledné dílo bude vyvěšené na jednom ze zlínských billboardů.

„Tento projekt mě obohacuje tím, že rozvíjím své znalosti o různých kulturách, normách a hodnotách. Užívám si společné aktivity s ostatními účastníky, ale není to jen o zábavě. Umožňuje mi to také dívat se na spoustu věcí jinak, více vnímat své okolí a nahlížet na věci očima druhých,” přiblížila přínosy projektu dvacetiletá Miriam z Velké Británie.

Iniciátorem myšlenky je nově vzniklá Asociace DICE - Development Initiatives for a Common Europe, z. s., jež působí v neziskovém prostředí Zlínského kraje. Věnuje se sérii přednášek s názvem Cestování za hubičku, seznamuje návštěvníky s možnostmi nízkonákladového cestování, realizuje večerní promítání dokumentů a mnoho dalších. 

„Jsme dobrovolníci, studenti, které přestalo bavit vzdělávat se pouze formální cestou ve škole. Proto vznikla Asociace DICE. Můžeme tak dělat věci neotřele, nově a dělit se o to s ostatními. Rozvíjíme tak sebe i své okolí. Ve Zlíně, na Moravě, v Česku, v Evropě, ve světě,“ představil asociaci Michal Tenkrát. 

Široká veřejnost se s těmito mladými lidmi může potkat v pondělí 27. června ve 20:00 v podniku Nový svět, kde si účastníci navzájem jeden druhému představí své státy a mohou s nimi navázat i nová přátelství.

Více informací na facebookové stránce Asociace DICE: https://www.facebook.com/AsociaceDICE

Mezinárodní výměna mládeže Collage of Europe pořádá Asociace DICE ve spolupráci se vzdělávacím programem Evropské unie Erasmus+.  

Reklama

Výběr článků

Načítám