Hlavní obsah

Mezinárodní turnaj v karate za účasti 231 závodníků se konal v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní klub karate v Ústí nad Orlicí uspořádal v sobotu 23. listopadu tradiční, již 19. ročník Velkého turnaje v karate, doplněného o soutěž týmů ve Velké ceně města Ústí nad Orlicí Generali Cup 2019 o broušený pohár starosty města.

Foto: Stanislava Dvořáková

Získat diplom bylo přáním každého závodníka.

Článek

Karate patří mezi nejvšestrannější sport, který rozvíjí nejen fyzickou zdatnost ale také psychickou úroveň závodníka. Jeho vznik sahá do 7. století jako sebeobrana bez použití zbraně.

Soutěž v kategoriích kata je zároveň úzce spjata s východními filozofiemi a japonskou tradicí, která jí dává specifický zdvořilostní charakter. Začátek a konec zápasu je vždy doprovázen vzájemnou úklonou závodníků i rozhodčích.

Od roku 1958, kdy se konalo první japonské mistrovství, bylo karate uznáno jako soutěžní sport. Vedle ME a MS Olympijský výbor v Rio de Janeiru konečně oficiálně potvrdil, že karate jako sport, který v sobě dokáže skloubit starou filozofii japonského bojového umění i sportovních výkonů na profesionální úrovni, bude v roce 2020 součástí OH v Tokiu.

V Ústí nad Orlicí byl Sportovní klub Karate založen v roce 1985. Jeho stěžejní akcí je mezinárodní turnaj v karate, doplněný soutěží týmů o pohár starosty města. Za organizací závodu stojí zkušený tým pořadatelů ústeckého klubu v čele s dlouholetým trenérem a ředitelem závodu Lubošem Felgrem. Tyto závody se pak svojí úrovní staly jednou z největších akcí města i Pardubického kraje.

V letošním roce se v sobotu 23. listopadu v tělocvičně SŠUP v Zahradní ulici sešlo na žíněnkách tatami na soutěžích technik kata a zápasů dvojic kumite 231 závodníků z 25 klubů z ČR a 2 z Polska. Závodníci ze Slovenska tentokrát nepřijeli.

Soutěžilo se od 9 hodin v sestavě technik kata v kategoriích žactva, dorostu, juniorů a juniorek, open mužů a žen a masters (muži nad 40 let a ženy nad 35 let). Od 13 hodin v kumite, kde jsou věkové kategorie ještě děleny tělesnou váhou. Dále se soutěžilo o nejúspěšnější tým a závodníka, který získal broušený pohár starosty města v ceně 5 000 korun.

Nejúspěšnějším týmem se stal KCK Team Letohrad, který přijel s nejpočetnějším obsazením 50 vynikajících závodníků. Jeho členové získali i dvě první místa nejúspěšnějších závodníků.

Držitelem poháru starosty města Ústí nad Orlicí se stal Ondřej Mareš KCK Team Letohrad, který získal 3 zlaté medaile a účastnil se více závodů než druhá závodnice KCK Team Letohrad Nela Kubelková také s 3 zlatými medailemi. Na třetím místě skončila Jana Kratochvílová z KK Lichnice se 2 zlatými a 1 bronzovou medailí.

Z 25 závodníků SKK Ústí nad Orlicí byl nejúspěšnější Marcel Skalický, vicemistr ČR (1. místo v kumite BRH a kumite team, 2. místo v kumite - 84 kg).

Reklama

Výběr článků

Načítám