Hlavní obsah

Mezinárodní setkání jízdních policií přilákalo do Komenského sadů v Ostravě 7000 diváků

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 26. srpna bylo ve 12.15 hodin slavnostně zahájeno jubilejní XX. mezinárodní setkání jízdních policii. Přítomné diváky a soutěžící na krásných koních přivítal primátor města Ostravy Tomáš Macura a ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.8.2017 XX. mezinárodní setkání jízdních policií. Čtyřspřeží přiváží primátora města Ostravy a ředitele Městské policie Ostrava.

Článek

Ještě před zahájením soutěží předal primátor Tomáš Macura pamětní medaili Za významný přínos vzniku a rozvoji služební hipologie prvnímu řediteli Městské policie Ostrava Karlu Kosovi.

„Městská policie Ostrava vznikla v roce 1992 a v té době vznikl i jízdní oddíl. Koně, to je základ pořádku ve městě. Autorita strážníka a policisty na koni působila vždycky velmi přímo a já jsem si byl toho vědom. Nehledě na to, že koně jsem měl vždycky rád, takže jsem pro ně udělal maximum,” svěřil se Karel Kos.

Pamětní medaile byla předána i dalšímu z bývalých ředitelů Městské policie Janu Hulvovi. „Jako jeden z prvních úkolů při nástupu do funkce jsem měl zhodnotit, zda hipologie má či nemá u Městské policie Ostrava být. Moje odpověď byla jasná a jednoduchá: ano. Je to přesně tak, jak řekl můj předchůdce. Myslím, že koně do města patří, a to nejen k vůli pořádku, ale i kvůli jejich kráse a sebevědomí,” konstatoval Jan Hulva.

Pak se postupně odehrály tři soutěže. Jako první se v náročném terénu v kopcích Komenského sadů konal první závod v Cross parkuru O pohár ředitele Městské policie Ostrava.

Po tuhých a náročných bojích si přední místa vybojovali: 1. místo Orsag Daniel na koni Fagar, Městská policie Ostrava, 2. místo Zgola Marian na koni Dorman de Pury, Policie Košice, Slovensko, 3. místo Podroušková Vladimíra na koni Generalisimus Aghata, Městská policie Hlavního města Prahy.

V doprovodném programu diváci zhlédli ukázku bravurní jízdy čtyřspřeží starokladrubských koní z Národního hřebčína Kladruby nad Labem.

Na pořadu pak byla druhá náročná vyřazovací soutěž Zrcadlové skákání O pohár primátora města Ostravy 2017. V této soutěži vystartovala dvojice společně, ale každý jednotlivec měl překážky postaveny zrcadlově proti sobě. Překážky byly umístěny poměrně blízko sebe. Rozhodovala přesnost, kvalita skoku a rychlost. Jezdec a jeho kůň s lepším časem postupoval do dalšího vyřazovacího kola.

1. místo Novák Tomáš na koni Pandor, Městská policie Ostrava, 2. místo Orsag Daniel na koni Romy, Městská policie Ostrava, 3. místo Orsag Daniel na koni Fagar, Městská policie Ostrava (závodník Orsag startoval na dvou koních, což pravidla dovolují - pozn.aut.).

Atraktivní částí doprovodného programu byla ukázka umění jízdy na ohlávce v podání herce Václava Vydry a jeho dvou koníků. Představení i s komentářem bylo úžasné a diváci konstatovali, že pan Vydra si se svými koníky dokonale rozumí.

Závěrečná soutěž Speciální policejní parkur 2017 O výroční pohár - 750 let historie Ostravy: 1. místo Vaculíková Eliška na koni Derwisz, Policie ČR Brno, 2. místo Orsag Daniel na koni Romy, Městská police Ostrava, 3. místo Vitásková Ivana na koni Sid, Městská policie Ostrava.

„Akce byla perfektní. Všechno vyšlo. Organizace, počasí. Ostrava prokázala, že toho koně ve znaku nemá zadarmo. Zvítězili jsme ve většině soutěží. Dokázalo se, že ti naší koníci i jezdci jsou výborně připraveni na výkon služby,” řekl primátor Tomáš Macura. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám