Hlavní obsah

Mezinárodní přehlídka ohňostrojů odstartovala na nádvoří hradu Špilberk

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Slavnostním večerním programem na velkém nádvoří Špilberku byl 2. června tradičně zahájen letošní již dvacátý, jubilejní ročník mezinárodní přehlídky ohňostrojů Starobrno Ignis brunensis.

Foto: Robert Vystrčil, archiv Snip
Článek

Ještě před vlastním oficiálním zahájením, vítalo ty, kteří přicházejí s předstihem, Taneční divadlo Mimi fortunae. Příchozích bylo brzy opravdu dost, rychle zaplnili lavičky v hledišti i všechny volné hradní plochy.

Spatřit bylo možno řadu známých tváří, nejen místních. Přítomné uvítali samozřejmě představitelé domácí. Nejvyšší pozornost shromážděného lidu náležela ovšem hostům nejvýznamnějším. Především panovnici Marii Terezii, blahé paměti, osobně u příležitosti oslav tří set let od jejího narození. Do Brna přibyla v doprovodu chotě, císaře Františka I. Štěpána Lotrinského.

Lid byl poučen, jak správně císařskou dvojici vítat, kterak správně a hlasitě volat „sláva“ a vivat“. Jásot shromážděných byl zvučný a upřímný, neboť císařovna byla nejen královnou českou, ale také markraběnkou moravskou. Její slova potěšila.

Program pak pokračoval až k Valčíku na rozloučenou v podání hradní zvonkohry v čase, kdy se střídá odcházející den s tím přicházejícím. V bohaté nabídce nemohla chybět muzikálová prezentace „JAMU 70“ studentů 2. ročníku muzikálového herectví.

K vidění a poslechu bylo mnohé, kdo si přál pryč od hlučícího davu, mohl tiše a romanticky brouzdat pod hradbami či chodbami kasemat. Vyvrcholením programu se stal „přípitkový“ ohňostroj k oslavě sedmdesátiletého jubilea Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. To už bylo přímé předznamenání prvního soutěžního ohňostroje den poté na brněnské přehradě.

Pět soutěžících ohňostrojů v jubilejním dvacátém roce řadí brněnský Ignis brunensis k největším evropským i světovým akcím tohoto druhu jako destinace Cannes, Montreal, Macao či Hannover. Festivalu se zúčastní Rakousko, Německo, společný tým Švýcarska s Čínou, ohňostrůjci ze Španělska a samozřejmě české týmy. Všichni z účastníků soutěže byli zvoleni jako vítězové některé z velkých světových přehlídek v předchozích letech. Soutěžní ohňostroje na hladině přehradního jezera potrvají s povinným úvodem na závaznou hudbu (letos Bugatti step Jaroslava Ježka), vždy asi 17 minut. 

Letošní novinkou je hudební festival RegioJet Music Fest. Probíhat bude při každém z pěti ohňostrojů nad Rakoveckou pláží od odpoledních hodin, vrcholit vždy asi půlhodinu před soutěžními show. V pěti dnech nabídne interprety jako Tata Bojs, Lenny, Mňágu a Žďorp, Annu K. a dalších více než dvacet kapel z České i Slovenské republiky. Vstup je volný.

Soutěžní ohňostroje se konají o sobotách a středách a začínají vždy ve 22.30. Představí se: "Jack Sparrrow" Ignis brunensis team Česko (3. 6.), Pyrovision Rakousko: "Pocta Hansi Zimmerovi... a Jaroslavu Ježkovi." (7. 6.), IP Innovativ Pyrotechnik  Německo:  "Pyro rapsodie" (10. 6.), Sugyp Švýcarsko & JIN YI Fireworks Čína  – „Šťastný pohled na život"  (14. 6.) a závěrem "Kouzelné sny“ v podání Pirotecnia Ricardo Caballer, Španělsko. (17. 6.) 

Konečnou tečkou a epilogem letošního jubilejního festivalu Ignis brunensis bude „Nebe na zemi“. Nad hradem Špilberkem v představě a realizaci Flash Barrandov SFX Česko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám