Hlavní obsah

Mezinárodní potravinářské veletrhy jsou přehlídkou skvělých potravin a technologií

Novinky, Lenka Žáčková

Mezinárodní potravinářský veletrh Salima má svoji tradici - brány brněnského výstaviště otevře již 27. února. Novinky a trendy ze světa potravinářství lze obdivovat až do 2. března. Návštěvníci se mohou těšit také na kulinářské speciality napříč celým světem. Novinkou letošního ročníku bude Festival chutí.

Foto: Archiv BVV

Ochutnávky se vždy těší velkému zájmu

Článek

Regionální speciality jsou velkým hitem a všechny, které budete chtít v Brně ochutnat, najdete pod certifikací Regionální potravina, kterou uděluje Státní zemědělský intervenční fond. Zájemci tak ochutnají tradiční pálenky, bylinné čaje, domácí knedlíky, sýry přímo z farem, mošty a další originální produkty jako jsou kečupy, omáčky a celou řadu dalších dobrot.

Těšit se můžete také na produkty cukrovarů a skvělou sekanou, kterou jinde neochutnáte. Své chuťové pohárky potěší fajnšmekři piva, které přivezou malé pivovary a na své si přijdou i milovníci medoviny a sirupů.

Žádné veletrhy se neobejdou bez doprovodného programu, ani ty potravinářské. Gastronomická show i pekařské centrum můžete navštívit na Gastrofestu, kde se představí špičkoví tuzemští kuchaři i ze zahraničí. Návštěvníci mohou navštívit třeba soutěž Pekař roku 2018 – Junior. Uvidí tak mladé pekařské talenty přímo v akci.

Potravinářskou událostí roku je novinka Festival chutí, který se uskuteční v pavilonu C od 1. do 3. března. Ten rozhodně osloví milovníky všeho dobrého. Jeho hlavní částí bude festival minipivovarů, na němž se představí na 50 českých i moravských producentů piv. K ochutnání budou stovky pivních vzorků a také jedinečné pivní speciály. Kromě minipivovarů budou přítomni i prodejci různých pochutin od sýrů, paštik, pečiva, výrobků z medu až po dobroty z ovoce a zeleniny.

Nejlepší exponáty potravinářských veletrhů budou oceněny v soutěži s tradicí Zlatá Salima, jejíž výsledky budou vyhlášeny na slavnostním večeru 27. února. Hodnotitelská komise je složena z předních odborníků v dané oblasti. Předsedou komise je Martin Klanica, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 

Přehlídka skvělých potravin a nejnovějších technologií představí dodavatele masných výrobků, potravinářských přísad, mléčných výrobků, cukrovinek, čajů, kávy, alkoholických i nealkoholických nápojů a návštěvníci budou mít možnost vše ochutnat i zakoupit.

Prezentovány budou výrobky z Běloruska, Estonska, Itálie, Maďarska, Řecka, Slovenska nebo Tuniska. Své zastoupení bude mít i Indonésie, jejíž firmy přivezou tradiční potraviny z různých oblastí Indonésie, ale i své speciality.

Salimu doplní veletrhy z příbuzných oborů. Vinaře jistě potěší Vinex, pekaře a cukráře MBK a Inteco potěší ty, kteří si chtějí prohlédnout zařízení pro obchod, hotely a různá stravovací zařízení. Součástí veletrhu bude i Job Forum, jehož generálním partnerem je společnost Albert. Prezentovat se zde budou možnosti studia učňovských oborů. Poprvé se letos uskuteční i Mezinárodní veletrh potravinářských technologií Salima Technology.

Odborný program zaměřený na konkurenceschopnost a podporu exportu je určen jen pro odborníky. V jeho dikci se uskuteční Mezinárodní konference Food Forum, která nastolí téma konkurenceschopnosti evropského potravinářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám