Hlavní obsah

Mezinárodní loutkářský festival Spectaculo Interesse završil první polovinu své nabídky

Novinky, Josef Zajíc

Ostravský mezinárodní loutkářský festival začne odpočítávat ve středu 7. října svou druhou polovinu. Bylo odehráno 18 představení, ještě další speciální představení se chytají.

Foto: Josef Zajíc

Spectaculo Interesse. Ostrava. 7.10.2015. Divadlo loutek: A do třetice... Tři přadleny...Divadlo Drak

Článek

V pondělí 5. října byl festival zahájen v 9.00 hodin inscenací  Divadla Drak z Hradce Králové A do třetice všeho. Divadlo Drak bylo založeno v roce 1958 v Hradci Králové a od té doby jím prošla řada špičkových umělců herců, výtvarníků a režisérů. Za připomínku stojí Jiří Středa, Miloslav Vildman, režisér a scénárista Josef Krofta, Jakub Krofta a další.

Současní členové divadla připravili milou a veselou inscenaci pro děti od tří let A do třetice všeho. Inscenace je složena z námětů tří pohádek, které přinášejí dětem vždy základní poučení. Bez práce nejsou koláče - O třech přadlenách, rozmazlováním dětí rodiče riskují, že by je nakonec mohli i sežrat - Otesánek. Že krást se nemá, to dětem dali najevo ve třetí pohádce Obušku, hýbej se! Hru napsal Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, který inscenaci také režíroval.

V úterý 6. října v 10.30 se na festivalu prezentovala divadelní společnost Geisslers Hofcomoedianten  s inscenací  Láska ke třem pomerančům na motivy scénáře Carla Gozziho, který ji napsal jako komedii dell´arte v roce 1761. Přeložila Kateřina Bohadlová. Režie se ujal Petr Hašek. 

Pohádku, ve které mírně duševně nemocný princ se kvůli tomu, že je uhranut čarodějnicí, zamiluje do třech pomerančů a putuje se svým přítelem světem za svým cílem. Překonávají nástrahy dalších špatných i dobrých lidí. Nechybí živí herci, pohyb hudba, zpěv.

Od středy 7. října čeká diváky, umělce zúčastněných souborů a porotu  ještě dalších 18 představení. Festival vyvrcholí 9. října v 16.00 hodin slavnostním ukončením festivalu a představením Naivního divadla Liberec s inscenací Třetí gong aneb Loutky hrají divadlo.

V Ostravě na Jiráskově náměstí (Kuřím rynku), které těsně sousedí s Masarykovým náměstím, se denně konají představení pohádek ve veřejném prostoru. Ve středu  ve 13.00 hodin mohou diváci zhlédnout pohádku Kukuryku (Polsko) a v 15.30 hodin Music with Teatre (Slovinsko). Ve čtvrtek 8. října Předvede Divadlo Bořivoj pohádku Jak se hledají princezny ve 13.00 a 16.00 hodin.

V Divadle loutek Ostrava je instalována výstava fotografií Paměť DLO na fotografiích Františka Řezníčka a v hale Magistrátu města Ostravy na Prokešově náměstí 8 mohou zájemci zhlédnout výstavu plakátů k jedenácti bienále loutkářského festivalu Spectaculo Interesse. Jejich autory jsou Tomáš Wolkmer, Václav Kábrt a Elli Tiliu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám