Hlavní obsah

Mezinárodní folklórní festival Slavnosti pod Zvičinou letos přichází s řadou novinek

Novinky, Petr Hoška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Lázních Bělohradě se bude letos 18. až 22. června opět konat Mezinárodní folklórní festival pod Zvičinou. V tomto krásném lázeňském městě se budete moci těšit na účinkující z ČR a zahraniční. Samozřejmě bude vystupovat i domácí Hořeňák a Hořeňáček.

Foto: Petr Hoška
Článek

Letošní ročník je významný - má tři výročí. Festival v Bělohradě již 40 let přináší lidem radost, pořádající soubor Hořeňák slaví neuvěřitelných 65 let a dětskému souboru Hořeňáček je 40 let. Všichni tři oslavenci si prožili svá dětství, dva jsou v tzv. produktivním věku a třetí by se měl již řadit mezi seniory.

Festival letos charakterizuje i několik premiér.

Poprvé se festival rozrostl na pět dnů, začne již ve středu 18. června otevřením prodejní výstavy obrazů s folklórní tematikou v památníku K. V. Raise. Na stejném místě najdete fotografie z předešlých ročníků festivalu a můžete se s námi společně podívat, jak šel čas v uplynulých 40 letech. 

Poprvé se uskuteční vystoupení zahraničních souborů pro školní děti v pátek dopoledne v Nové Pace. Poprvé v sobotu proběhne volba Miss festivalu, která bude vyhlášena na nedělním galaprogramu. Poprvé se propojí dvě kulturní akce ve dvou městech. V sobotu mezi Bělohradem a Novou Pakou několikrát pojede historický parní vlak, ve kterém vám budou hrát lidové muziky. 

Poprvé organizátoři doplnili sobotní Bělohradský jarmark o hry a tvůrčí dílny pro děti. Mimo to uvidíte ukázky historického šermu skupiny Tesák. Po celou dobu vám budou k dispozici stánky s tradičními výrobky a dobrotami. Zároveň můžete vybrat ten nejlépe uvařený kotlíkový guláš. 

Poprvé se tu uskuteční zápis do České knihy rekordů s netradiční soutěží v polce. Start proběhne v sobotu 21. června ve 12.30 hodin v areálu zámku a hlavně - soutěžit můžete i vy a právě vaše jméno může být v knize zapsáno.

Sobotní večer bude věnován výročí souborů Hořeňák a Hořeňáček, kde uvidíte mnohá překvapení, tak ve 21 hodin na viděnou v Zámeckém parku.

I letos budou mít zahraniční soubory první vystoupení ve čtvrtek v areálu Lázní Bělohrad a. s., v pátek bude soubory hostit Pecka, Mlázovice a Horní Nová Ves. V neděli můžete navštívit kostel a společně s krojovanými soubory se na chvíli zastavit a rozjímat, poté se můžete podívat na roztančené náměstí a krojovaný průvod, který vás dovede na Galaprogram.  

A na koho se letos můžete těšit? Uvidíte soubory z Indonésie, Kostariky, Bulharska, Polska, Slovenska a české soubory z Mikulova, Lomnice nad Lužnicí, Krásné Lípy, Postřelmova, Hradce Králové - a samozřejmě soubory domácí: Hořeňák a Hořeňáček.

Na své si přijdou i milovníci turistiky. Na sobotu chystají bělohradští turisté akci Putování za krásami folklóru. Více informací

Pořady se uskuteční i za nepříznivého počasí. Vstupné na všechny pořady s výjimkou galaprogramu je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám