Hlavní obsah

Mezinárodní dětský folklorní festival Kunovské léto zahájilo řezbářské sympozium

Novinky, Lenka Durďáková

Letošní 23. ročník MFF Kunovské léto ve dnech 15. – 19. června představí během festivalových dní na dvacet pořadů v pěti programových sekcích. Dějištěm pořadů bude nejen Areál Jízdy králů v Kunovicích, ale i místa souměstí - Kunovice, Uherské Hradiště a Staré Město, a také Otrokovice a Luhačovice.

Foto: Archiv festivalu

Kunovské léto

Článek

Festival byl ve středu dopoledne zahájen řezbářským sympoziem na téma Včelí úly.

„Profilové pořady s názvem Roztančené náměstí s tanečními dílničkami jsou zařazeny na čtvrteční a páteční dopoledne. Odehrávají se na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti a představují se zde zahraniční soubory s pozvánkou na další festivalové pořady. Tato setkání jsou primárně určena dětem mateřských a základních škol, ale také dětem z dětských domovů nebo handicapovaným, s cílem aktivně zprostředkovat umělecký zážitek se zapojením do tanečních i hudebních aktivit prezentující kulturu hostujících zemí,“ představila další rozměr festivalu PhDr. Romana Habartová, ředitelka festivalu.

Páteční dění festivalu vyvrcholí premiérovým pořadem Ĺúbezná krása špičkového slovenského souboru Rozsutec ze Žiliny připomínající 50. výročí souboru.

Program plný řemesel přinese sobota. Dopoledne je zasvěceno Svatojánskému jarmarku tradičních řemesel na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, kde se prezentuje více než 100 výrobců z celého Slovácka nejrůznějšího zaměření od keramiky, proutěných, tkaných či kovářských výrobků, krojů a krojových součástí až po patenty, med, vinné mošty či další dobroty z tradiční slovácké kuchyně. Na hlavním pódiu se bude odehrávat Národní přehlídka interpretů dětského verbuňku, které se letos zúčastní 35 finalistů subregionálních kol soutěže mladých verbířů z celého Slovácka.

Sobotní odpoledne přinese novinku letošního festivalu Minifestival tradiční gastronomie zemí V4 se soutěží ve vaření gulášů. Soutěžní týmy se utkají v klání v Areálu Jízdy králů v Kunovicích, kde vedle ochutnávky a vyhodnocení bude probíhat očekávaný soutěžní pořad choreografií Naše děti.

Nedělní program tradičně začíná mší svatou za festivalové děti v chrámu Páně sv. Petra a Pavla v Kunovicích s Koncertem duchovní písně a navazuje slavnostním průvodem městem Kunovice s krátkým vystoupením před radnicí.

Odpolední program v Areálu Jízdy králů v Kunovicích nabídne Minifestival medu s dílničkami. Festival vyvrcholí nedělním galaprogramem folklorních souborů a muzik s názvem Pilní jako včeličky. V 17.00 hodin bude festival slavnostně ukončen společným setkáním všech festivalových hostů při Loučení, v rámci kterého budou vyhlášeny výsledky všech soutěží a předána ocenění.

Osobní záštitu nad festivalem převzal senátor Parlamentu ČR Ivo Valenta, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a starostka města Kunovice Ivana Majíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám