Hlavní obsah

Mezinárodní den seniorů v Ústí nad Orlicí připomenula výstava s pohoštěním

Novinky, Stanislava Dvořáková

První říjnový den byla v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí otevřena výstava inspirovaná Mezinárodním dnem seniorů pod názvem Veselá mysl prodlužuje život a pro štěstí a pohodu nabídnut sladký zákusek v obchůdku SE&VI Delikates.

Foto: Stanislava Dvořáková

První panel výstavy "Veselá mysl prodlužuje život" připomněl Mezinárodní den seniorů.

Článek

V současné době senioři tvoří podstatnou skupinu populace. Proto i oni si zaslouží aspoň jednou v roce společný svátek, kdy navíc stáří je etapou života, která čeká na každého. A tak se ve světě od roku 1998 slaví Mezinárodní den seniorů, který připadá na 1. říjen.

V posledních letech oslavy pořádají i některá města ČR (Hradec Králové, Pelhřimov, Ústí nad Labem, Prostějov, Olomouc, Most, Brno a Pardubice), která spojují tento den s bohatým kulturním programem.

V Ústí nad Orlicí se v letošním roce připojila Městská knihovna výstavou Fotoklubu OKO, která mapuje běh života a zaměřuje se na život seniorů v současné době a navíc obchůdek SE Delikates připravil sladké pohoštění.

Ve foyeru knihovny členové Fotoklubu OKO na jedenácti panelech tak přinášejí úsměvný pohled na život s přáním věčného pocitu pohody. Podstatou je nástup doby dlouhověkosti, kdy pro fyzické zdraví bude třeba udržet si psychické mládí a najít proto zaručený přírodní lék, kterým je radost a základem smích.

Úvodní fotografie Život začíná pokračuje peripetiemi průběhu lidského života, kdy posléze zůstávají jen vzpomínky a otázka co bude dál. Poslední panel pak představuje reportážní formou pohled na současný život seniorů v Ústí nad Orlicí.

Cyklus fotografií je doprovázen humornými glosami, které jsou plné nadhledu a optimismu, kdy např. nástup stáří je okomentován slovy: Nemohu vám říci kolik je mi let, ono se to stále mění, nebo rozhovorem dvou žen: Zastavil mě mladík a ptal se, jak se nejrychleji dostane na nádraží. - Áaa? - No, když mi ještě jednou řekne babičko! Starší věk pak otázkou: Dědo, jak dopadlo rande? Aaale, já se usmál, ona se usmála - no a potom jsme asi dvě hodiny hledali zuby v trávě.

Není zapomenuto ani na současný život seniorů, kdy fotografie aktivní devadesátileté ženy při ranní rozcvičce je doplněna sdělením: Dědeček chtěl zhubnout a tak začal cvičit: upažit, předpažit, upažit ... Druhý den se babička ptá, kolik shodil? - "Dvě vázy."

Cílem výstavy je dokázat, že se smíchem jde všechno líp a dokonce, že veselá mysl prodlužuje i život, a tak se návštěvník může u vystavených fotografií smát až do 27. listopadu.

Koho přesto trápila tento den nějaká hořká chvilka, mohl si zajít osladit život do kavárenského koutku obchůdku SE Delikates na Nové Louži, kde manželé Sedláčkovi připravili dortík speciálně pro tuto příležitost.

Reklama

Výběr článků

Načítám