Hlavní obsah

Mezinárodní Danube trio zahraje i v Hukvaldech

Novinky, Vladan Jílek

Druhou dubnovou neděli zavítá na své koncertní šňůře do sálu Základní školy Leoše Janáčka v Hukvaldech chilsko-estonsko-izraelské Danube trio, aby společně s kopřivnickou cimbálovou muzikou Pramínky potěšilo posluchače lidovými písněmi svých zemí.

Foto: Vladan Jílek

Danube trio - Chile, Estonsko, Izrael

Článek

Koncert S lidovou hudbou na kraj světa! nabídne posluchačům kulturu z České a Chilské republiky, z Estonska i Izraele v autorských úpravách členů obou uskupení. Hudební tělesa se představí v samostatných blocích i ve společně nacvičeném závěru. Průvodním slovem návštěvníky provede cimbalistka Gabriela Jílková, autorka koncertu.

Zahajovací koncert proběhne v sále Základní a mateřské školy Leoše Janáčka na Hukvaldech v neděli 9. dubna v 16.00 hodin.

Poté budou následovat koncerty a vystoupení v Brně (12. 4.), Frýdku-Místku (14. 4.), Novém Jičíně (15. 4.) a Štramberku (15. 4.). Závěrečný koncert potěší návštěvníky Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm v neděli 16. dubna (Janíkova stodola, 15.00 hodin).

S lidovou hudbou na kraj světa! je první ze série koncertů, jimiž se cimbálová muzika Pramínky rozhodla uctít památku jednoho z našich nejvýznamnějších moravských sběratelů lidových písní, národopisce, filologa, učitele a zaníceného vlastence Františka Bartoše. Ten by se v letošním roce dožil svých 180 let.

Danube trio je složeno ze tří členů z různých koutů světa, kteří se potkali v Budapešti a začali hudebně spolupracovat. Zpočátku jejich repertoár tvořily především tradiční Balkánské melodie z Bulharska a Rumunska. Na základě těchto inspirací členové Danube tria momentálně zpracovávají své vlastní originální kompozice, které jsou kombinací latinsko-amerických a balkánských kultur společně s tradicemi Středního východu.

Cimbálová muzika Pramínky působí v samotném srdci Lašska. Proto je i její základní repertoár složen z lašských lidových písní. V širším repertoáru pak svým posluchačům nabízí písně dalších moravských a slovenských národopisných regionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám