Hlavní obsah

Mezi pohádkovými bytostmi v mníšeckém zámku mohou děti potkat i hadí ženu z královského doprovodu

Novinky, Marie Charvátová

O víkendu 4. a 5. června můžete v Mníšku pod Brdy zavítat do pohádkového světa ve sklepení zámku. I v zámeckých komnatách ale narazíte na pohádky. Při prohlídkách pro děti uvidíte princeznu nebo malé skřítky.

Foto: Anna Čelouchová

Mníšecká hadí žena se svým pohádkovým zvířecím mazlíčkem.

Článek

V sobotu a v neděli 4. a 5. června se opět otevřou dveře do podzemí mníšeckého zámku. V Kouzelném sklepení je tu ukryt tajemný svět plný pohádkových bytostí ze zámku i okolí. Děti potkají čerta nebo ježibabu, vodníka s jezerní vílou nebo královskou rodinu.

Když takový pan král jezdil na dlouhé zahraniční cesty, míval s sebou velký doprovod. Kromě vojáků, kuchařů, podkoních či švadlen také mnoho lidí, kteří se starali o jeho zábavu. Herce a muzikanty, kejklíře a akrobaty, klauny a básníky nebo třeba hadí ženy a tanečnice.

Jedna indická tanečnice s velkým hadem doprovází krále i v mníšeckém sklepení. Její zvířecí mazlíček je pohádkový, a tak rozumí lidské řeči. Svou paní poslouchá na slovo, ale nikoho jiného. Snad jen kromě hodných a poslušných dětí. Přijdou se takové na ní o víkendu podívat?

Je docela možné, že by to mohl být třeba převtělený skřítek. Ti se totiž často proměňují do zvířecí podoby. Jeden takový druh skřítka ze sebe dělá právě hada. Skřítky a trpaslíky potkáte v neděli 5. června na dětských prohlídkách s názvem Putování za zámeckými skřítky. V každém pokoji se jeden usídlil a hned ve vstupní chodbě hlídá celý zámek skřítek Zádveřník. To je zrovna ten, co má rád hadí podobu.

V sobotu 4. června jsou pro děti připraveny Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám