Hlavní obsah

Mezi knihami zazní písně Boba Dylana česky

Novinky, Jan Albrecht

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi písně Boba Dylana, možná vás někdy zamrzelo, že nerozumíte textům. Jaké by byly jeho písně, kdyby zněly v češtině? Právě to můžete zjistit, pokud navštívíte 15. října Obvodní knihovnu Skvrňany v Plzni.

Foto: Marian Opletal

MARiAN Band 2019

Článek

Tam, v rámci série Koncerty mezi knihami, zahraje pražská skupina MARiAN Band, která má svůj repertoár složený výhradně z písní Boba Dylana s českými texty. Zazní „dylanovky“ s texty např. Zdeňka Rytíře, Petra Kalandry nebo Roberta Křesťana, ale hlavně Mariana Opletala.

A právě Mariana Opletala, zpěváka a kapelníka MARiAN Bandu, jsme požádali o rozhovor:

Můžete čtenářům přiblížit skupinu MARiAN Band?

Jsme tříčlenná folk-bluesová kapela z Prahy, v obsazení kytara, basa a foukací harmonika. Hrajeme české verze písní Boba Dylana a jsme patrně jediná kapela u nás, která se věnuje výlučně Dylanově tvorbě. Hrajeme již víc než 10 let a máme za sebou přes 140 koncertů jak u nás, tak i v Polsku a na Slovensku.

Proč zrovna Bob Dylan a české texty?

Desítky let poslouchám a sbírám jeho tvorbu, překládám jeho texty a sleduji jeho koncerty… Prostě jsme k tomu s kamarády z kapely nějak dospěli…

Jakým způsobem vybíráte písně do svého repertoáru?

Někdy mne zaujme text, jindy melodie a někdy třeba i interpretace někoho jiného… Je to opravdu různé. Řekl bych, že se to liší kus od kusu…

Setkali jste se s Bobem Dylanem osobně?

Na koncertě mnohokrát, ale klasické osobní setkání se bohužel nikomu z nás nepoštěstilo… Přece jen se jedná o obrovskou světovou hvězdu a legendu zároveň, tedy je střežen velice dobře a nekompromisně.

Na co se mohou návštěvníci plzeňského koncertu těšit?

Přivezeme do knihovny náš program Bob Dylan česky a do něj pochopitelně opět vložíme něco nových písniček… A taky povídání o našem hraní, o Dylanovi a jeho písničkách… Prostě o všem co bude posluchače zajímat. Otázky a odpovědi jsou totiž už klasickou součástí našich „knihovních“ programů…

Reklama

Výběr článků

Načítám