Hlavní obsah

Metropolitní léto hereckých osobností na dvou scénách nabídce 60 představení

Novinky, Petr Mráček

Za týden v Praze startuje již jedenáctý ročník Metropolitního léta hereckých osobností. Letos na dvou scénách nabídce na 60 představení, včetně pěti koncertů, jedné světové a jedné české premiéry. Akce se uskuteční od 24. června do 30. srpna na Letní scéně Vyšehrad a v divadle Studio DVA.

Foto: Petr Mráček

Z tiskovky divadla Studio Dva

Článek

Hlavním lákadlem Letní scény Vyšehrad je premiéra situační komedie Patrika Hartla Hovory o štěstí mezi čtyřma očima.

Komedie vypráví tři groteskní situace z milostného života současných třicátníků, kteří touží být šťastní, ale nevědí, jak na to. Středobodem všech situací je skandinávská rozkládací pohovka, na které tři milenecké dvojice a rozmazlená čivava svedou boj o štěstí.

Diváci se mohou těšit na Janu Strykovou v alternaci s Jitkou Schneiderovou, Filipa Blažka, Kryštofa Hádka / Michala Slaného, Romana Štabrňáka a Mariku Šoposkou. Jitka Schneiderová ke spolupráci s ostatními uvedla: „Je mi s nimi moc dobře, tak doufám, že se to přenese i na diváky. S Patrikem Hartlem zkouším poprvé a jsem z toho okouzlená, protože je dokonale připravený, milý, není to egomaniak a vypadá to, že má rád herce...“  

Hartl si v komedii pohrává se vztahovými nejistotami, které byly kdysi jeho noční můrou. O své zkušenosti z role životního partnera Kryštofa Hádka, resp. Michala Slaného se podělil i Filip Blažek: „Když ležím na Kryštofovi nebo Michalovi a křičím, já tě miluju, je to pro mě hodně netradiční. Nějakým zvláštním způsobem mě „rajcuje“, že si to můžeme zahrát, nezesměšňujeme to, ale legrace to je. Jenom doufám, že se budou bavit hlavně diváci…“

Hra v nadsázce nabízí studii trapně neohrabaného hledání štěstí v dlouhodobých milostných vztazích a odhaluje, jak těžké je ve skutečnosti budování harmonického domova.

Na Vyšehradě samozřejmě nebudou chybět ani osvědčené tituly z minulých let včetně tří úspěšných komedií s Karlem Rodenem a již počtvrté jsou připravena i hudební setkání pod širým nebem. Letos např. exkluzivní vystoupení Jany Kirschner nebo Dana Bárty.

Nová metropolitní scéna na Václavském náměstí pak bude od poloviny srpna hostit bratislavské soubory v rámci letošní novinky, Léta slovenských hvězd. Od 14. srpna je připraveno celkem sedm představení, včetně jedné české premiéry. Diváci se mohou v rámci akce těšit na taková jména slovenského divadla, jakými jsou Emília Vášáryová, Milan Lasica, Zdena Studenková, Milan Kňažko, Anna Šišková, Zuzana Mauréry nebo Ján Koleník a mnoho dalších.

Přehlídku zahájí Divadlo Aréna s vynikající hrou Yasminy Rezy  Boh masakra. Chybět nesmí ani představení partnerského Štúdia L+S, které kromě svých osvědčených titulů uvede i českou premiéru hry Milana Lasici – Listy Emilovi. Ve dvou dalších komediích zazáří Zdena Studenková, jednou po boku populárního „Vladimíra Valenty“ z První republiky Jána Koleníka.

V neposlední řadě se v rámci přehlídky představí kultovní soubor GUnaGU s komedií o hubnutí (Nízkotučný život), jejímž autorem je šestinásobný nositel Ceny Alfréda Radoka Viliam Klimáček. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám