Hlavní obsah

Městský archiv vydal nový svazek sborníku Ostrava 33

Novinky, Josef Zajíc

Ředitelka Archivu města Ostravy Mgr. Hana Šústková, Ph.D. prezentovala v úterý 10. prosince v hudebním oddělení Knihovny města Ostravy nový svazek sborníku Ostrava 33, příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska.

Foto: Josef Zajíc

Světlo spatřil sborník Ostrava 33

Článek

Sborník Ostrava začal vycházet v roce 1963. Obnovenou produkci měl v roce 1990 jako sborník Ostrava 16. Od roku 2011 vychází každoročně. Vždy v prosinci se sejdou zájemci o prezentaci sborníku v hudebním oddělení Knihovny města Ostravy, která sídlí u mostu Miloše Sýkory v Moravské Ostravě a Přívozu.

Prezentace sborníků je událost pro zájemce velmi slavnostní a mnozí na soubor zajímavých článečků, článků, recenzí netrpělivě čekají. Čekají i autoři sborníku. Nejinak tomu bylo v úterý 10. prosince v 17.00 hodin.

„Vážené dámy, vážení pánové, milí hosté. Dovolte, abych vás pozdravila na křtu sborníku Ostrava 33. Akci jsme měli původně vymyšlenou jako oslavu 30 let svobody. Vzhledem k tragickým událostem dnešního rána ve Fakultní nemocnici v Ostravě jsme tuto koncepci opustili a prezentaci sborníku budeme mít klidnější,” řekla v úvodu Hana Šústková. Účastnící minutou ticha uctili památku tragicky zemřelých.

Na sborníku se svými články podíleli:

Martin Juřica: Ostrava v předvečer událostí roku 1989.

Šárka Glombíčková, Kateřina Novotná: Lahodná chuť čokolády a podmanivá vůně parfémů v ostravském podání - příběh dvou továren a jejich židovských majitelů.

Jiří Kolář, Petra Linhartová, Jan Sucháček: K pojetí a vymezení Ostravska.

Radomír Seďa: Významné návštěvy ve Vítkovických železárnách.

Agáta Kravčíková: Sociálnědemokratické oslavy 1. máje a jejich vnímání dobovými elitami na Ostravsku.

Jozef Šerka: Úřad spojené správy. Pokus o částečné administrativní spojení Ostravska a Těšínska.

Lukáš Lisník: Transformace školství v Moravské Ostravě v roce 1918 ve vybraných aspektech. Na příkladu mateřského, obecného a občanského školství.

Zbyněk Moravec: Požár Ostravy roku 1556 a jeho možné doklady v archeologických pramenech.

Leontina Krsková: Městský syndik regulovaného magistrátu. Příklad moravsko-ostravského syndika Kašpara Haukeho.

Osobnosti: Jiří Sochorek: Josef Šavel - život a dílo.

Edice: Hana Šustková : Překlad Pamětí dcery Adolfa Suesse, vítkovického průmyslníka.

Sborník Ostrava 33 má 309 stran.

Úryvky ze sborníku přečet člen Divadla loutek Ostrava Ondřej Beseda. Na kytaru písně Karla Kryla hrál a zpíval Igor Jelínek v Filozofické fakulty Ostravské univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám