Hlavní obsah

Městské kulturní středisko v Habartově připravilo zábavné posezení s četníky

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další akci tematicky zaměřenou na historii prvorepublikového četnictva si během sobotního podvečera 11. května mohli vychutnat ve společenském sále místního kulturního střediska všichni zájemci o tuto dějinnou epochu. Součástí příjemného setkání se stal i křest knihy jednoho z hlavních protagonistů.

Foto: Aleš Plevka

Moderátorské role se ujal pan Jiří Převrátil (vlevo), který v úvodu představil plk. Michala Dlouhého, úspěšného auroa knih s četnickou tematikou.

Článek

Zábavný a zároveň i populárně naučný podvečer přišly do MKS strávit jen necelé čtyři desítky diváků. Atmosféra tak byla velmi komorní, ale o to více příjemná a nenucená.

Program byl rozdělen v podstatě do třech částí. V té první nám svou tvorbu představil plk. Michal Dlouhý, který v současnosti vydává svou již třináctou knihu o četnících - jejich životě a službě pozorované z nejrůznějších úhlů. Aktuální svazek pojmenoval Protentokrát četnické patálie a za účasti několika kmotrů zde došlo k jejímu křtu.

Michal Dlouhý je osobou, která se dané problematice aktivně věnuje již mnoho let a navíc se může těšit i z kladných ohlasů čtenářů, ale i diváků České televize, neboť jedním z jeho počinů je i podíl na námětu a odborném vedení velmi populárního seriálu Četnické humoresky. Není proto divu, že jedním z kmotrů, který knihu počastoval několika kapkami šampaňského, byl populární herec a představitel jedné z hlavních rolí ve zmíněném seriálu - Tomáš Töpfer.

Ten se zároveň stal i hlavním protagonistou druhé části odpoledne. V ní spolu s redaktorem Českého rozhlasu Robertem Tamchynou vzpomínal na své dětství, studentská léta, herecké začátky, ale i práci v rozhlase či svou rodinu. Hned v úvodu si publikum herec naprosto získal velmi nestrojeným a poutavým vyprávěním, ve kterém uvedl na pravou míru několik zažitých omylů, které jsou spojené s hostincem U Kalicha a tamějším hospodským Palivcem, které ve svém nesmrtelném románu použil Jaroslav Hašek. Tomáš Töpfer  jeho rodina jsou v současnosti majiteli uvedeného hostince, a tudíž i Haškův Švejk je s jeho životem úzce spjat.

Z hercových vzpomínek posluchače nejvíce zaujaly historky vážící se k seriálové jezevčici Kikině či jeho postřehy, které načerpal během svých začátků v rozhlase, kdy jakožto elév dostal příležitost udělat rozhovory s takovými velikány, jako byli Jan Werich nebo Jan Pivec. Zajímavé bylo i vzpomínání na Rudolfa Hrušínského, pod jehož vedením se Tomáš Töpfer po dva roky na DAMU učil hereckému kumštu. Povídání to bylo veskrze milé a trvalo více než hodinu.

Celé setkání bylo zakončeno třetí částí, v níž byla na programu autogramiáda knih Michala Dlouhého. Ochotně a s úsměvem se podepisoval i populární herec, který neodmítal ani četné žádosti o společné fotografování. Případným zájemcům byl poučený autor knih o četnících následně k dispozici ještě několik desítek minut, během nichž se diskutovalo o tehdejším významu této státní ozbrojené složky a také o natáčení úspěšného seriálu. Ačkoliv účast na akci nebyla nikterak závratná, lze i přesto akci považovat za velmi vydařenou.

Zájemci o regionální dějiny se zanedlouho mohou těšit na další setkání, jehož námětem bude osvobozování našeho regionu americkou armádou. V pátek 24. května se v budově místního muzea uskuteční beseda s PhDr. V. Bružeňákem, který je autorem nové knihy, která se tomuto věnuje. V sobotu 8. června se pak v muzeu odehraje v pořadí již čtvrtá muzejní noc. Všichni jsou srdečně zváni.

Reklama

Výběr článků

Načítám