Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava uspořádala Den otevřených dveří porodnických sálů

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 3. května byly pro zájemce od 13.30 do 18.00 hodin zpřístupněny porodnické sály a příjmová ambulance v Městské nemocnici Ostrava. Zájem budoucích maminek a tatínků byl velký.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.5.2018 Den otevřených dveří porodních sálů v MNO.

Článek

Ve vstupní hale byli zájemci rozděleni do skupinek. Pak je porodní asistentky provedly zařízením v příjmové porodnické ambulanci a následovala prohlídka porodních sálů.

„Je zde lůžkové zařízení, kde budoucí rodičky čekají na porod. Neustále jsou pod kontrolou porodních asistentek a sledovacích přístrojů, které monitorují jejich momentální zdravotní stav. Tento pokoj sousedí s místnosti sester, které opět přes přístroje mají přesné informace o jejich zdravotním stavu,” informovala porodní asistentka Bc. Monika Šotlíková.

Skupinu budoucích maminek a tatínků převedla do porodního boxu, kde je veškeré vybavení pro zajištění bezproblémového porodu. Součástí zařízení také vana, ve které se voda udržuje ve stálé teplotě do 38 stupňů. Do vody se zde ovšem nerodí. Na tuto eventualitu je zařízena porodnice v Krnově. 

Druhý porodní box je zařízený zcela identicky, poskytuje veškeré pohodlí pro rodičku a také pohodlí pro tatínka, který je u porodu. Ve třetím porodním boxu je umístěna závěsná šála, na které mohou budoucí rodičky cvičit. Různé možnosti cvičení maminkám ukázala provádějící porodní asistentka Monika Šotlíková. Jedna z budoucích maminek si cvičení vyzkoušela. Bezprostředně s těmito porodními sály sousedí operační sál, kde se provádí nutné a neplánované císařské řezy.

„Dnešní Den otevřených dveří bude mít pravděpodobně stejnou návštěvnost jako loni, kdy na prohlídku přišlo přes sto zájemců. V roce 2017 jsme měli rekordní počet porodů. Bylo jich 1721. Jen v roce 1993 jich bylo více, a to 1853. V letošním roce jsme již měli za čtyři měsíce přes 500 porodů. Ženy, které již u nás v průběhu let rodily, byly s naší péči spokojené, jejich reference jsou kladné. V případě druhých a třetích porodů se do naší Městské nemocnice Ostrava vracejí,” informovala vrchní sestra Gynekologie a porodnictví Mgr. Dana Cechehová.

Porodnicko-gynekologické oddělení patří k největším v nemocnici. Pracuje zde 79 zaměstnanců, z toho 14 lékařů. Součástí oddělení je 71 lůžek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám