Hlavní obsah

Město v pohybu - týden dobré pohody skončil, pohodové vzpomínky však zůstaly

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 11. června na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí gradovala městská slavnost Město v pohybu, která po celý týden přinášela všem dobrou pohodu při sportovních zápoleních, na kulturních akcích i při ukázkách různých činností.

Foto: Stanislava Dvořáková

HeartBeaters z partnerského města Berlin-Neukölln svým vystoupením přispěl ke gradaci kulturního programu Města v pohybu.

Článek

Po odpoledním vystoupení posledního dne místních hudebních skupin Šedous band a PPS putoval z Moravy za lidovou písničkou Jožka Šmukař s cimbálovou muzikou.

Do veselé nálady sjel jako blesk z nebe s trefným uvedením moderátorky mohutný rachot v tom nejlepším slova smyslu. Takový byl nástup skupiny HeartBeaters z partnerského města Berlin-Neukölln.

V různých cirkusových kostýmech 20. let minulého století napochodovala zhruba dvacetičlenná skupina s bicími nástroji, která rozvířila poklidnou českou atmosféru afrobrazilskými rytmy.

Skupina HeartBeaters vznikla v roce 2002, kdy začala hrát na ulicích Berlína, postupně byla zvána na veřejné soukromé akce a posléze na festivaly po celém Německu. Její specifickou vlastností je, že nesetrvává jen na daném klasickém podání rytmů, ale vytváří nové a někdy i dost složité kousky okořeněné netypickým frázováním a vlastními myšlenkami. Poutavé podání je doplněno užitím nápaditých kostýmů s vtipnou choreografií a pantomimickými scénkami.

Čas jejich vystoupení utekl jako voda a diváci se s loučením i když ve veselém duchu nechtěli smířit a tak museli svoji produkci zopakovat aspoň krátkým přídavkem.

Ani dalšímu vystoupení nechyběl temperament a originalita. Protagonisté hudební skupiny SkaZka z Berlina-Neuköllna představili mix taneční hudby, v němž smíchali jazz, latinu, ska, funk, balkánské rytmy, klezmer a ruskou lidovou muziku, což je vyneslo mezi přední kapely berlínské hudební scény.

Však i starostovi města Ústí nad Orlicí Petru Hájkovi, který je v Berlíně slyšel, se zalíbili natolik, že je osobně pozval na vystoupení na týdnu pohody.

Hudební skupina SkaZka je slovní hříčkou názvu kapely a ruské pohádky. To jim zároveň dává možnost skrýt v textech písní neuvěřitelné příběhy a absurdní situace. Dosud odehráli více než 300 koncertů na území Německa, Polska, Ukrajiny, Švýcarska a Italie.

V závěru večera pak vystoupila stálice naší hudební scény Buty - kapela původem z Ostravy. I v jejím repertoáru se snoubí řada hudebních stylů jako rock, folk, folklor různých etnik, country, jazz, reggae a další s nápaditými a vtipnými texty. Řada interpretovaných písní (Mám jednu ruku dlouhou, František či Nad stádem koní) byla zároveň oslavou 30. výročí jejího založení.

A jak to v životě chodí, všechno jednou končí. A tak poděkování starosty Petra Hájka všem aktérům pohodových dnů a účastníkům za zájem a zvednutá ruka k závěrečném pozdravu: Ahoj, za rok opět na shledanou! definitivně ukončila akci Město v pohybu. Tradiční ohňostroj byl jen dotvrzením těchto slov.

Reklama

Výběr článků

Načítám