Hlavní obsah

Město Klatovy má novou chloubu, je jí nový městský betlém v životní velikosti

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z ozdob města je nový městský betlém, jehož autorem je klatovský řezbář Petr Štýs. První část betlému - Svatou rodinu - můžete vidět pod vánočním stromem na klatovském náměstí od 29. listopadu, kdy byla Klatovanům představena při rozsvícení vánočního stromu. Figury jsou v životní velikosti.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Město Klatovy má novou chloubu, je jí nový městský betlém v životní velikosti

Článek

V pátek 6. prosince k nim ještě přibyla i největší figura celého betlému - ležící dřevěný vůl. Zvíře váží zhruba jednu tunu a řezbář Petr Štýs ho zpracoval podle živé předlohy. „Už jsem dělal spoustu figurek, ale tak velké ne. Inspiraci jsem čerpal všude okolo sebe. Betlémy dělal už můj dědeček, tak doufám, že by byl spokojený," řekl Petr Štýs.

Základní dřevěné figury v životní velikosti město pořídilo za zhruba 200 tisíc korun. Na zakoupení betlému byl použit také výtěžek z klášterního bazaru. V příštím roce přibudou do klatovského betlému Tři králové a pasáček s ovečkami.

Novinkou na náměstí je také dřevěná brána, kterou Klatované budou vcházet na tradiční adventní trhy. V pátek 6. prosince byl na vánoční klatovskou bránu zavěšen zvon. Prý si jen stačí zazvonit o přání...

Výtěžek z bazaru poputuje na rozšíření betlému

V sobotu 14. prosince se před bývalým dominikánským klášterem v Plánické ulici v Klatovech uskuteční již IX. ročník Klatovského klášterního bazaru, který můžete navštívit od 9 do 13 hodin. Chybět nebude ani napínavá dražba.

Akci pořádá Město Klatovy – Zdravé město ve spolupráci s Klatovským okrašlovacím spolkem, DDM Klatovy a Rotary klubem Klatovy. Výtěžek z prodeje zajímavých věcí a obdržených finančních darů bude použit na rozšíření Klatovského vánočního betlému. Hudební doprovod během akce zajistí skupina Štreka.

Vydraží dres tenistky Petry Kvitové 

„Součástí bude jako tradičně prodej zajímavých věcí od různých spolků, organizací a šikovných lidí. Nedílnou součástí bude také dražba, která začne v 10.30 hodin. Tentokrát by měl být největším lákadlem dres tenistky Petry Kvitové s vlastnoručním podpisem. Budou ale draženy i další zajímavé exponáty.

Přijďte s námi strávit příjemné předvánoční chvíle, poslechnout vánoční koledy, potkat se s přáteli, ochutnat domácí pochutiny a již tradiční zelňačku," pozvala koordinátorka Klatovského klášterního bazaru Pavla Mikulášová.

Reklama

Výběr článků

Načítám