Hlavní obsah

Město Domažlice pravidelně financuje ztrátu z městské autobusové dopravy

Novinky, Alena Lochmannová

Přesto, že provoz městské autobusové dopravy (MAD) v Domažlicích je v posledních letech každý rok prodělečný, domažlická radnice bude tuto službu pro své občany financovat i nadále.

Foto: Město Domažlice

Ročně využije služeb MAD v Domažlicích asi 50 tisíc cestujících.

Článek

Za loňský rok činila ztráta 1 316 171 Kč, v letošním roce se ztráta odhaduje na 1 321 415 Kč.

Městskou autobusovou dopravu v Domažlicích zajišťuje společnost ČSAD Plzeň a přesto, že autobusy brázdící ulice města nejsou plně využívané, vedení radnice vnímá MAD jako důležitou službu pro občany.

„Spoje využívají zejména starší občané, kteří jezdí například na nákupy, k lékaři a do nemocnice a dále lidé, kteří pracují v okrajových částech města v průmyslové zóně,” uvádí místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

Ročně využije služeb MAD v Domažlicích asi 50 tisíc cestujících. Náklady na jeden ujetý kilometr činí 36,70 Kč, zatímco tržby na jeden ujetý kilometr jsou 4,50 Kč. Za rok autobusy najedou asi 41 tisíc kilometrů.

Základní jízdné pro dospělé činí 10 Kč. Poloviční platí děti ve věku od 6 do 15 let a důchodci ve věku od 60 do 70 let. Bezplatné jízdné mají děti do 6 let a důchodci nad 70 let.

Rada města již doporučila zastupitelstvu schválit doplacení ztráty MAD z rozpočtu města. Zastupitelé zasedají ve středu 24. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám