Hlavní obsah

Město Bochov zachránilo Hartenštejn, hrad s unikátní dělostřeleckou obranou, sloužící jako kamenolom

Novinky, Vratislav Konečný

Málo známým hradem je zřícenina Hartenštejna u města Bochova při silnici z Prahy do Karlových Varů. Daleko víc si všimnete nedaleké Andělské hory, která patřila stejnému majiteli. Obě středověké pevnosti jsou v rozvalinách, Hartenštejn na tom byl donedávna hůř.

Foto: Vratislav Konečný

Hartenštejn kolem roku 2004

Článek

Na zbytky věže na kopci nad městem se šel podívat málokdo, stála tu jako kůl v plotě obklopena málo patrnými pozůstatky opevnění.

Přitom Hartenštejn byl jedním z nejpozoruhodnějších hradů, měl ve své době nepřekonatelnou obranu palnými zbraněmi. Nikdy nebyl dobyt, přesto skončil v zapomnění. Až donedávna, když se po rozsáhlém archeologickém průzkumu město rozhodlo svůj hrad s pomocí regionálních fondů a ministerstva kultury zachránit. Daří se jim to skvěle, mají být na co pyšní.

Moc toho nezbylo, ale záchrana je velkolepá

Věž, ve které je po zastřešení a celkové opravě rozhledna, byla před pár lety opravdu jen ruinou, od které sice byl hezký výhled na především Doupovské vrchy a Karlovarsko, ale to bylo vše.

Nyní tu stojí perfektně zrekonstruovaná věž, s okolními hradbami, dobře zabezpečenými a vchodem do podzemí. Informační tabule vás provedou dějinami i jednotlivými objekty.

Skončil pustý

Hartenštejn založil před rokem 1473 Jindřich II. z Plavna. Nechal ho postavit místo pobořeného Hungerbergu, který mu rozkotala vojska Jiříka z Poděbrad.

Saský rod Plavenských měl na Bochovsku své državy a nemínil se jich vzdát. Majitelů vystřídal Hartenštejn mnoho, ale již při držení Jindřicha Mikuláše Hasištejnského z Lobkowicz v roce 1567 ho nikdo neobýval. Po Bílé hoře, od roku 1622, připadl Černínům. V 16. století sloužil jako sídlo správy bochovského statku pro pány ze Štensdorfu

Zaniklé Sudety

Z věže je krásný výhled do krajiny ještě plné lesů, dříve tu bylo i několik vesnic, ale ležely ve vysídlovaných Sudetech, jak na Žluticku, tak i na druhé straně na Doupovsku, takže postupně zanikly.

Území bylo připojeno k Německu v letech 1938 až 1945. Po válce se bouralo, dosídlení regionu bylo minimální, zaniklo i množství památek.

Rozebrali, co se dalo

Hartenštejn pustl a chátral, nakonec ho jeden z posledních majitelů Antonín Hladík prodal bochovskému poštmistrovi Beerovi na stavební kámen. Z něho je postaveno v Bochově několik domů.

Když ho v roce 1927 město Dochov za 500 korun koupilo, zbyly jen základy a ruina věže.

Moderní vojenský opěrný bod

Čím je Hartenštejn tak unikátní? Podle historiků měl perfektně zbudovaný dělostřelecký obranný systém pracující s bateriovými věžemi.

Pro majitele hradu musel mít objekt velký význam, jinak by se takto neopevňoval. Zatímco o hradebních zdech a střílnách je celkem velké povědomí, o vnitřní zástavbě hradu se toho moc neví.

Hlavními palnými zbraněmi zřejmě byla hákovnice, "klíčových" střílen je ve věži dost, ale určitě tu také byla i těžší děla. Bohužel výkopy z 20 a 30. let minulého století mnoho stop zlikvidovaly. To se začalo s první rekonstrukcí hradu i se státní subvencí, válka a následně nový režim vše zarazily.

Nynější rekonstrukce proběhla od roku 2006 do 2015.

Otevřeno je celoročně, klíč k věži na MÚ nebo v restauraci Radniční sklípek proti záloze.

Reklama

Výběr článků

Načítám