Hlavní obsah

Městem kráčel Mikuláš. V Kostelci nad Černými lesy navštívil Modré centrum

Novinky, Pavel Pávek

Svatý Mikuláš působil ve třetím století v Myře, známý byl svou štědrostí, pomocí potřebným i jako ochránce nespravedlivě obviněných. O světcově popularitě svědčí nejen připomínání jeho památky každoročním nadělováním, ale i 124 kostelů nesoucích jen na území Česka jeho jméno.

Foto: Pavel Pávek
Článek

Ve středu se v doprovodu anděla a čerta, symbolů věčného boje dobra se zlem, vypravil i do terapeutického centra Modré dveře v Kostelci nad Černými lesy.

Nepřišel však jen za klienty, čekalo na něj i několik desítek dětí, které psychoterapeutické centrum využívají hlavně, jako místo kam mohou docházet do mnoha kurzů, nebo se věnovat zájmové činnosti.

Děti si na zahradě centra měly nejprve možnost zatančit, každé dostalo za odměnu nazdobenou perníkovou postavičku. Maminky, které se do tance spontánně zapojily, byly též oceněny, ale místo perníku na ně čekal punč.

Krátce před soumrakem se objevili dva strašliví pekelníci, půvabný anděl a vznešený Mikuláš s nebeskou knihou pod paží. Mrňousové přednášeli básničky a podle zápisů v nebeské knize je čekala nadílka. Jediný, kdo neměl vlastně nic na práci, byli čerti. Podle Mikulášových záznamů byly totiž v Kostelci a okolí všechny děti celý rok hodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám