Hlavní obsah

Měsícem s nejvyšším počtem nehod byl loni na Pelhřimovsku srpen

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2011 vyjížděli pelhřimovští policisté k 351 nahlášeným dopravním nehodám, při kterých zemřelo 6 lidí a škoda přesáhla 26 milionů korun. S 39 nehodami a třemi mrtvými se srpen na Pelhřimovsku zařadil na první místo tragické bilance loňského roku.

Foto: PČR Pelhřimov
Článek

Mezi smutnou bilanci tragických nehod patří i ta, která se stala 27. srpna u Čejova. "Třiadvacetiletý řidič BMW po projíždění pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vjel do protisměru, kde se čelně střetl s přijíždějící dodávkou. Na následky zranění zemřel jednadvacetiletý řidič, u kterého bylo zjištěno v krvi 1,37 promile alkoholu. Zemřel i jeho dvacetiletý spolujezdec. Jednadvacetiletý řidič dodávky utrpěl těžké zranění," popsala první nehodu policejní mluvčí Hana Kotková.

O den později zemřel na následky pádu z kola sedmdesátiletý cyklista. Červen a listopad se na Pelhřimovsku naopak zařadily s 22 nehodami na pomyslný konec žebříčku.

Policisté rovněž evidují nehody s nejvyšší způsobenou škodou. Ta vznikla v  polovině července při závažné nehodě na Pacovsku. "Řidič nákladní cisterny jel od Práchňan směrem na Čáslavsko. Po projetí levotočivé zatáčky nezvládl řízení vozidla a zajel na pravou krajnici, která se pod soupravou utrhla. Cisterna se převrátila do příkopu a vyteklo z ní 20 tisíc litrů mléka," konstatovala mluvčí s tím, že jednadvacetiletý řidič byl se zraněním převezen do nemocnice. Škoda byla vyčíslena na 1 021 000 korun.

Na vině především nesprávný způsob jízdy

Na příčinách dopravních nehod se v loňském roce nejvíce podílel ve 129 případech nesprávný způsob jízdy řidičů. „Řidiči nejčastěji nedodržují bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a při snížení rychlosti nebo náhlém zastavení vozidla dochází ke kolizi," vysvětlil vedoucí dopravního inspektorátu Rostislav Sůva. 

V 90 případech jeli řidiči nepřiměřenou rychlostí a 80krát nebyla nehoda zaviněna řidičem. Ve druhém případě se nejčastěji jedná o střety se zvěří, kterých na Pelhřimovsku v roce 2011 šetřili  74 s hmotnou škodou 3 miliony korun. "Mezi kuriózní nehody v tomto případě patři střet se zajícem. V  lednu se s ním střetl u Cetorazi řidič Škody Fabia. Zajíc utekl, ale na vozidle vznikla škoda 39 tisíc korun," informovala Kotková.

U 30 viníků dopravních nehod policisté zjistili alkohol. Nehoda s nejvyšší naměřenou hodnotou alkoholu v dechu u řidiče se stala poslední den v srpnu v Pacově.

„Třiačtyřicetiletý řidič vozidla Škoda Forman při couvání na Náměstí Svobody přehlédl další automobil a narazil do něj. Z místa nehody ujel, ale policisté jej vypátrali. Provedenou dechovou orientační zkouškou u něho naměřili 3,58 promile alkoholu v dechu," doplnil Rostislav Sůva. 

Na Pelhřimovsku policisté loni vyjížděli také ke třem střetům s vlakem. Naštěstí pouze v jednom případě utrpěly osoby z vozidla lehké zranění. "V lednu vjel řidič osobního auta na železniční přejezd u obce Hříběcí ve chvíli, kdy přijížděl osobní vlak. Z osádky vozidla utrpěl jeden spolujezdec lehké zranění. Způsobená škoda na vozidle byla odhadnuta na 12 tisíc korun, škoda na vlaku na 200 tisíc korun," doplnila statistiku Kotková.   

Reklama

Výběr článků

Načítám