Hlavní obsah

Merci, vzkazují příznivci festivalu F. L. Věka skvělému Chanson Triu Coucou

• Aktualizováno
Novinky, Dana Ehlová

Zakončení osmého ročníku hudebního festivalu F. L. Věka se stalo pro jeho příznivce velkým svátkem a mimořádně zdařilou oslavou velkého výročí naší země. V hlavní roli se představilo Chanson Trio Coucou, v jehož originálním a brilantním podání zněly francouzské šansony a zhudebněné básně.

Foto: Honza Ježdík

Chanson Trio Coucou na festivalu F. L. Věka.

Článek

Závěrečný koncert letošního festivalu se uskutečnil ve Společenském centru - Kino 70 v Dobrušce v neděli 28. října a vyvrcholily jím oslavy vzniku republiky ve městě.

Program tvořily unikátní úpravy písní z repertoáru známých francouzských šansoniérů, také méně známé šansony a v neposlední řadě autorská tvorba – působivé zhudebnění francouzských básní.

Chanson Trio Coucou - Radka Rubešová (zpěv), Petr Pavíček (kontrabas), Zdeněk Häckl (housle) a Martin Kudrna (klavír, akordeon) - mistrně přeneslo posluchače do země, která v roce 1918 jako první uznala nově vzniklý samostatný stát - Československo, což bylo v den stého výročí velice symbolické.   

Radka Rubešová zpívá a zároveň koncertem provází. Její slovo k jednotlivým skladbám není dlouhé, přesto výstižné, čímž dopřává posluchačům možnost se už dopředu těšit na to, co bude následovat. Zklamáni nejsou nikdy. Naopak.

Zvláštní kapitolu koncertu tvoří autorská tvorba - nevšedně zhudebněné básně, dokládající skladatelský talent klavíristy a hráče na akordeon Martina Kudrny. Verše z pera básníka Jacquese Brela, navíc ve francouzštině, jež tolik lahodí uchu posluchače, obohatil hudbou, která je povznáší do ještě vyššího uměleckého patra.           

V Chanson Triu Coucou každý člen vyniká ve svém oboru. Výsledkem vzájemné symbiózy jsou písně, které se publiku vrývají pod kůži a přinášejí velký zážitek. V Dobrušce uskupení nadchlo všechny přítomné tak, že si doslova skandovaným potleskem "vynutili" několik přídavků.

Písně jako Les Cloches, Padam padam, Coucou, Milord, L’important c’est la rose si mnozí návštěvníci odnášeli v myslích do svých domovů jako nečekaný dárek, další se rozhodli umocnit si dojmy prostřednictvím prvního CD s názvem Coucou N°1, které si po koncertu zakoupili.     

Příznivci festivalu F. L. Věka i jeho pořadatelé a partneři si nemohli přát lepší vyvrcholení osmého ročníku a mimořádného dne, kterým neděle 28. října 2018 bezesporu byla.  

Reklama

Výběr článků

Načítám