Hlavní obsah

Mercedes-Benz se představuje, pražskou výstavu budou provázet projížďky i testování vozů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 20 automobilů legendární značky Mercedes-Benz, včetně luxusních a historických vozů, je vystaveno v OC Arkády Praha od 1. do 25. února. Exkluzivní výstavu automobilů doplní bohatý doprovodný program - projížďky v Patentwagenu i v prvním automobilu poháněným motorem a testování vybraných vozů.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Mercedes-Benz, obchodní značka německého výrobce automobilů, nákladních vozidel, tahačů a autobusů společnosti Daimler AG, vznikla spojením firem Daimler Motoren Gesellschaft a Benz & Cie v roce 1926, zakladateli byli Gottlieb Daimler a Karl Benz. Společnost Daimler-Benz AG, která tak vznikla, přijala pro své vozy ochrannou známku Mercedes-Benz.

Původní firma Benz & Cie Rheinische Gasmotoren-Fabrik Karla Benze je nejstarší světový výrobce automobilů. Symbolem značky je již od roku 1926 trojcípá hvězda představující zemi, vodu a vzduch, jejímž autorem je Gottlieb Daimler, obkroužená tradičním vavřínovým věncem Karla Benze.

Karl Benz jako německý automobilový konstruktér vyrobil první benzínový automobil na světě. I přes úžasné vynálezy se Karlu Benzovi (1844–1929) zpočátku nedařilo jeho automobily řádně propagovat až do doby, než vstoupila na scénu jeho manželka Bertha (1849–1944).

Bertha si na začátku srpna 1888 bez Karlova vědomí vypůjčila vůz Patent Motorvagen No.3 a spolu se dvěma nejstaršími syny vyrazila z Mannheimu do Pforzheimu, jejího rodného města. Stala se tak prvním člověkem na světě, který podnikl cestu automobilem na vzdálenost 109 kilometrů nejen trvající několik minut.

Aby doplnila palivo, musela se zastavit v lékárně ve Wieslochu a mimochodem tak vytvořila i první benzínovou stanici na světě. Zpráva o úspěšném samohybu se rychle rozkřikla a pomohla s růstem popularity automobilů.

Od první dlouhé jízdy Berthy Benzové již uplynulo mnoho let, značka Mercedes-Benz patří mezi nejpopulárnější na světě dodnes. 

Mercedes-Benz má vlastní firemní muzeum ve Stuttgartu, kde je zpřístupněna celá historie této značky, jsou zde ukázány všechny firmou podporované sporty – formule, tiráky i prototypy nebo sběratelské exempláře.

Exkluzivní výstavu automobilů legendární značky Mercedes-Benz pořádá OC Arkády Praha od 1. do 25. února. Návštěvníci mají jedinečnou možnost seznámit se nejen s historií této automobilky, ale v podstatě i s historií automobilové výroby. V expozici si prohlédnete první automobil na světě poháněný spalovacím motorem, Benz Patent Motorwage. 

Velkou výstavu více než 20 automobilů doplní bohatý doprovodný program v průběhu celých 3 týdnů trvání této exkluzivní výstavy. 

Doprovodný program:

10. 2. od 14 do 18 hodin

Projížďky v Patentwagenu s Bertou Benz: projížďky v prvním automobilu poháněným motorem, fotografování s Bertou Benz

17. a 18. 2. od 13 do 17 hodin

Mercedes-Benz Test Drive: testování vybraných vozů Mercedes-Benz. Jízda zručnosti

Reklama

Výběr článků

Načítám