Hlavní obsah

Memoriál Lubomíra Valčíka přilákal téměř třicet leteckých modelářů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostory letiště Aeroklubu v Ústí nad Orlicí se tradičně v sobotu 20. dubna staly dějištěm Jarní soutěže leteckých modelářů všech věkových kategorií. Pořadatelem byl místní Letecko-modelářský klub Junior Domova dětí a mládeže.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ředitelka soutěže Soňa Kubová, předseda sportovní komise Petr Vašina a vedoucí LMK Junior Ivan Kubový kontrolují přípravy na zahájení závodu.

Článek

Oblíbená tradiční první jarní soutěž leteckých modelářů byla v letošním roce vyhlášená jako Memoriál Lubomíra Valčíka, kdy se v kategorii P30 soutěžilo o putovní pohár.

Lubomír Valčík byl zkušený ústecký modelář a propagátor organizování soutěží na místním letišti. Sám se věnoval soutěžím v kategorii P30. Nezvratný osud mu však 27. ledna 2012 nečekaně tuto činnost včetně mnoha plánů do budoucnosti ukončil.

Letošní rok po týdnu téměř letního počasí byl poznamenán zimou, větrem a všude přítomným blátem, takže kategorie F1A nemohla být uskutečněna. Zatažená obloha, nárazový severovýchodní vítr 5,3 m/s a teplota kolem 7°C, to bylo sobotní ráno. Nepříjemné počasí se sice podepsalo na účasti, přesto však se sjelo sedmadvacet modelářů z řad žáků, juniorů a seniorů, kteří i přes nepříznivé podmínky si soutěž nenechali ujít.

Mimo místních modelářů to byli účastníci z blízkého okolí, a to z Chocně, Voděrad a Žamberka, ale také ze vzdálených měst jako z Nové Paky a hlavně z Moravy, ze Šumperka, Uničova a Vyškova.

Nejvíce deset soutěžících se přihlásilo do kategorie H (házedla), v kategorii V (vystřelovací házedla, kde se jedná o modely s rozpětím křídel 300 mm, které se vystřelují pomocí gumy držené v ruce) soutěžilo sedm modelářů, v kategorii A3 (kluzák) jeden, v kategorii F1H  (výkonnější kluzáky) tři a v hlavní kategorii o putovní pohár P30 (model s pohonem gumovým svazkem) šest závodníků.

Na přípravu a celkovou organizaci dohlížela prochladlá, ale přesto pečlivá trojice v zastoupení Soni Kubové, ředitelky závodu, Petra Vašiny, předsedy sportovní komise a Ivana Kubového, vedoucího ústeckého LMK Junior.

Po zhodnocení všech kritérií soutěže nakonec se absolutním vítězem v kategorii P30 a zároveň prvním držitelem putovního poháru Memoriálu Lubomíra Valčíka stal senior Bohuslav Rýz z LMK Choceň.

Reklama

Výběr článků

Načítám