Hlavní obsah

Meeting art mladé generace zkrášlil výrobní halu

• Aktualizováno
Novinky, Stanislava Dvořáková

Sobotní odpoledne 12.srpna se stalo setkáním autorů různých žánrů umění z řad mladé generace doplněné výstavou jejich tvorby v netradičním prostředí výrobní haly areálu strojírenské výroby společnosti FPOS v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Název obrazu PŘÍLEŽITOST charakterizoval vůdčí myšlenku mladé generace.

Článek

Industriální prostor FPOS ve volné srpnové sobotě zaplnily umělecké předměty - malby, grafiky, plastiky, fotografie, keramika, bižuterie, trička i ukázka poezie.

Toto netradiční prostředí se stalo cílem setkání 16 nezávislých mladých umělců z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Lanškrouna a Svitav.

Ve smyslu citátu Nikoly Tesly „Úžasné momenty se rodí úžasnou příležitostí”, zaplnili získaný prostor svou tvorbou, navíc nejen pro své vzájemné poznání, ale i k prohlídce pro své přátele a širokou veřejnost, která tak získala neobvyklou možnost konfrontace s myšlením mladé generace. Vystavená umělecká tvorba v podání různých technik přinesla zároveň širokou škálu námětů.

Na plátnech i fotografiích defilovala současnost, budoucnost i snění. Hned úvodní velké obrazy New York, Anděl a hvězda, Pohled do nebe a Amálka nastolily v doprovodném textu otázku k zamyšlení: Kde je hranice špatného a dobrého? Proč jsi jednou oběť a podruhé sobec? - Věř sama v sebe! Obraz Deprese byl pak výzvou k sebepoznání a Maják na konci haly pobídkou budoucího směřování.

Druhá hala byla realistickým podáním všeho, co člověka obklopuje. V rohu byly umístěny skleničky, keramika a bižuterie, na zdech obrazy i fotografie krajin až k pohledu na malbu planety země Earth ve všech světelných podobách přecházející v Zrození energie a stálici Kde domov můj. Hvězdnou procházku pak prozaicky ukončila Yamaha Wildstar.

Ukázkou praktického užití umění byla přehlídka módní značky Nebe Tato česká módní značka ve spolupráci s ilustrátory, malíři, grafiky a designéry z celého světa přenáší umění na celopotištěné oblečení. Vystavená trička tak nesla vzory z Indie, Vietnamu, Chile, Brazilie, Madagaskaru a dalších zemí včetně uvedení autorských úryvků z připravované stejnojmenné knihy.

Po ukončení výstavy se mladí autoři definitivně rozloučili v Popráči na hudební afterparty. Návštěvníci odešli s pocitem nevšední události, která měla jedinou chybu, že trvání výstavy bylo vymezeno jedním dnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám