Hlavní obsah

Medvědům grizzly v děčínské zoo nedělá zima dobře na klouby

Novinky, Vratislav Konečný

Je to překvapivé, ale zvíře s huňatou kožiší výbavou medvěd grizzly je na tom podobně jako mnozí starší lidé. Mrazivé a sychravé počasí mu nedělá dobře na klouby a ze sněhu už se neraduje jako v dřívějších letech. To rys ostrovid si na bílé nadílce docela libuje.

Foto: zoo Děčín

Zebu zakrslý

Článek

Hýbou se jen při uklízení výběhu a krmení

Pokud se v těchto dnech vydáte do děčínské zoo, můžete se těšit na to, že uvidíte většinu zvířat stejně jako v létě. Vzhledem k mírnosti letošní zimy můžete venku vidět i exotická zvířata, která by jinak byla schovaná v teple svých ubikací. Překvapivě ale neuvidíte zvíře, kterému chladnější počasí vůbec nevadí. Řeč je o medvědech grizzly.

„I když jste je v minulosti přes zimu venku vídat mohli, nyní s ohledem na jejich stáří jim v tomto období dopřáváme klidový režim, při kterém dostávají na výběr, zda ven chtějí, nebo nechtějí. A oni prostě nechtějí. Stejně jako staří lidé, mají i oni problémy s klouby a sychravé počasí a mráz jim nedělá dobře. Denní režim v současné době zahrnuje pouze přehnání do druhého boxu, abychom jim mohli uklidit a nakrmit je. Když spořádají všechny dobroty, které jim ošetřovatelé nachystají, věnují se pak už jen své nejoblíbenější zimní činnosti, tedy lenošení a pospávání. V tomto klidovém režimu je chtějí ošetřovatelé udržet do brzkého jara,“ informovala mluvčí zoo Alena Houšková.  

Grizzly je poddruh medvěda hnědého, vyskytuje se pouze v Severní Americe. Od ostatních hnědých medvědů se liší velmi dlouhými drápy a dlouhou lebkou, připomínající spíše medvěda ledního. Děčínská zoo je jedinou v ČR, kde se tyto šelmy (2 kusy) chovají. Robustní medvědi dokáží běžet rychlostí až 55 kilometrů za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám