Hlavní obsah

Meda Mládková čestnou občankou města Opočna, rodiště malíře Františka Kupky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 18. říjen se s největší pravděpodobností stane jedním z těch dat moderní historie města Opočna, která budou nesmazatelně a nejlépe zlatým písmem zapsána do jeho historie.

Foto: Dana Ehlová

Ochrankou střežený orginál Kupkovy olejomalby Výšky z roku 1938, jehož cena zhruba odpovídá rozpočtu města Opočna

Článek

V uvedený den totiž Opočno otevřelo své brány Medě Mládkové, světově proslulé mecenášce umění a přijalo ji za čestnou občanku města. Spojení Medy Mládkové s Kupkou a Opočnem tak přestává být na pomyslné či spiritistické úrovni a stává se realitou. A standing ovation zcela naplněného sálu Kodymova národního domu, při němž leckomu musel běhat mráz po zádech, byl potvrzením toho, že se rodiště zakladatele abstraktní malby Františka Kupky rozhodlo naprosto správně.

Když vstoupila Meda Mládková na opočenské jeviště, bylo okamžitě jasné, že přišla dáma každým coulem – malá svým vzrůstem, ale až nadpřirozených rozměrů tím, co dokázala. Malíře Františka Kupku objevila v  době, kdy studovala kunsthistorii v Paříži.

„Nikdy nezapomenu, když jsem ho našla. Přišel starý krásný pán a já jsem řekla: Jsem Češka, studentka kunsthistorie v Paříži a já tak toužím vidět vaše obrazy. On se rozzářil, protože k němu vůbec nikdo nechodil, a já byla Češka, navíc v emigraci, což pro něj bylo boží požehnání,“ sugestivně vypravuje Meda Mládková. "Velmi šťastný mě vzal do svého ateliéru a já jsem se mohla zbláznit. Běhala jsem od obrazu k obrazu a poprvé vlastně jsem měla pocit, že vidím umění,“ pokračovala ve vyprávění.

Tehdy si paní Meda koupila a přivezla domů první Kupkův obraz. „Seděla jsem před ním několik hodin, úplně jsem se chvěla a slyšela jsem jakoby hudbu. Slyšela jsem Dvořákovy tance, které jsem milovala. Teprve po letech, kdy jsem vystudovala, jsem pochopila, že jsem cítila správně, protože to Kupka udělal Tančící dívku,“ popisuje okamžiky, které jí naprosto změnily život, okamžiky, které se staly základem pro uznání malíře Františka Kupky po celém světě a také základem pro vznik sbírky, jejímž domovem je Museum Kampa, a dnes čítá 215 studií, kreseb a obrazů.

Medu Mládkovou doprovázel v Opočně JUDr. Jiří Pospíšil, o němž sama řekla, že na rozdíl od všech ostatních politiků není pouze vyškolený, ale velice vzdělaný. A právě on si získal velkou důvěru majitelky sbírky, stal se jejím, jak sám řekl, „komorníkem“, a je přítomen při důležitých jednáních a rozhodnutích, z nichž prozradil: „Při koupi poslední sbírky Kupkových obrazů, kterou jsme dovezli z USA v lednu, začala paní Meda vyjednávat s taktikou, že Kupka by chtěl, aby sbírka byla v Čechách, v muzeu Medy Mládkové. A protože Kupka je spiritista, tak jestli majitelka Lilli Lonngren Andersová neprodá svou sbírku za poloviční cenu, bude ji strašit.“

Čas ve společnosti Medy Mládkové a Jiřího Pospíšila, ale také originálu Kupkovy olejomalby Výšky z roku 1938, jehož cena je zhruba taková, jaký je rozpočet města Opočna, přinesl nezapomenutelné zážitky a také pocit, že i my Češi máme být na co a na koho hrdi.

Reklama

Výběr článků

Načítám