Hlavní obsah

Maturitní ples posunul středoškoláky oficiálně mezi maturanty

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky pořádala v dobrušské sokolovně studentský reprezentační ples pro své maturující studenty

Foto: Jana Melicharová

Budoucí maturanti z Oboru Informační technologie ze SŠ - PVC Dobruška

Článek

Začátek ledna je obdobím, kdy ve středních školách začíná ten správný ruch. Nesouvisí to jenom s blížící se klasifikací za první pololetí, ale příčinou je maturitní ples.

Ten už předznamenává to, že sekretářka školy občas nemá čas na svoji práci a prodává lístky k těm správným stolům, studentky i v hodinách debatují o tom, jaké šaty si pořídí na ten jejich první velký ples. A kluci zase připravují vtipná vystoupení, kterými překvapí nejen učitele, ale i rodiče a často i sami sebe.  V kabinetě se hromadí ceny do tomboly a v každé volné chvíli každý, kdo může, motá losy…

Tak tomu bylo i prvních čtrnáct lednových dní i ve Střední škole – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce.

V pátek 18. ledna bylo ale vše připraveno. Dobrušská sokolovna, kde se ples konal, byla uklizená a patřičně vyzdobená. S blížícím se večerem se její rozlehlé jindy tak tiché chodby zaplnily hlasy a smíchem studentů, jejich rodičů a dalších hostů, kteří přišli podpořit končící ročníky, které budou tento večer oficiálně povýšeni do stavu „maturant“ nebo „absolvent“.

Přesně o půl osmé vše vypuklo! Po oficiálním zahájení jako první nastoupili studenti a studentky oboru Informační technologie, aby rukou svého třídního učitele byli oficiálně ošerpováni. Po nich parket patřil ryze klučičímu čtvrtému ročníku maturitnímu oboru Mechanik seřizovač. Na nástup kluci přišli v montérkách. Ne, nepopletli si taneční sál s dílnou! To jenom na svých zádech každý hrdě nesl označení svého ročníku a písmenko ze zkratky názvu své školy. Pro šerpy si ale už šli ve slušivém pánském obleku.

Posledním maturujícím ročníkem v této škole je třetí ročník dálkového studia Podnikání. I tito budoucí absolventi, velmi často maminky a tátové od rodin, si hrdě na parketu za hlasitého aplausu přítomných nechali od své třídní učitelky obléknout šerpu, která jim otevírá dveře do toho báječného, ale i trochu obávaného stavu „Maturant“.

A protože se v této škole také vyučují tříleté učební obory, jako je obor Nástrojař, Obráběč kovů, Zámečník nebo Autoklempíř, obsadili parket také budoucí absolventi těchto oborů. I oni si na chvíli užili tu chvilečku slávy, která k této chvíli patří.

Po tomto oficiálním úvodu pak už celou sokolovnu roztančila hudební skupina Pokrok z Kostelce nad Orlicí. Tu na chvíli přerušily malé mažoretky ze skupiny Anabell z Bílého Újezda, které roztleskaly sál.

A protože se říká, že kdo přesně o půlnoci nezašlape svoji šerpu, tomu se u maturity vyhne štěstí, tak se zase všichni maturanti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky sešli právě o půlnoci uprostřed sálu, kde svoje šerpy všichni poctivě „zašlapali“.

Žádný ples se neobejde bez určitého zázemí, které potěší žaludek i "žízeň", proto poděkování za velmi příjemný večer také patří dobrušským házenkářům z oddílu národní házené a Romanu Petrovi, který pro účastníky zajišťoval velmi chutné jídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám