Hlavní obsah

Mateřská škola Zvoneček v Krupce má nové lanové hřiště

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provazové překážky, prolézačky, houpačky a další prvky lanového hřiště mají od prvního červnového dne k dispozici děti na zahradě MŠ Zvoneček v Krupce. Je symbolické, že hřiště bylo otevřeno právě na Den dětí.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Nové lanové hřiště v areálu MŠ Zvoneček v Krupce

Článek

Myšlenku postavit lanové hřiště od samého začátku podporovalo nejenom vedení Krupky a mateřské školy, ale především také společnost Knauf Insulation se svými dalšími sedmi obchodními partnery, kteří společně uhradili veškeré náklady na vybudování hřiště. Celkové náklady na vybudování lanového hřiště dosáhly 985 000 korun.

„Jsem velmi rád, že se vybudování těchto lanových aktivit povedlo v relativně v krátkém čase. Děkuji všem partnerům, kteří se na spolufinancování právě otevíraného lanového centra účastnili, a podpořili tak dobrou věc pro naše nejmenší,” uvedl během slavnostního otevření hřiště ředitel krupského závodu společnosti Knauf Insulation Jan Brázda. Jedná se tak o další z řady projektů, který v Krupce společnost Knauf Insulation podpořila.

Hřiště bylo do užívání dětem předáno přestřižením pásky a pak již nic nebránilo tomu, aby děti z mateřské školy vše řádně vyzkoušely. „Děvčata a chlapci, přeji vám všem, abyste si hřiště co nejvíce užily a zažily hodně radosti,” řekl během zahájení provozu starosta Krupky Zdeněk Matouš, který jako zástupce zřizovatele mateřské školy poděkoval zástupcům všech společností, které náklady na zbudování lanového centra zaplatily.

Vybudování podobného hřiště bylo dlouhodobým přáním vedení mateřské školy. „Nápad k využití velké plochy zahrady u naší mateřské školy vznikl už před devíti lety. Tehdy to však mělo být dopravní hřiště. Projekt se sice zpracoval, ale nenašly se peníze na jeho vybudování,” řekla během slavnostního otevření lanového hřiště ředitelka mateřské školy Ludmila Kváčová. V průběhu času však zahrada dostala nové využití a vznikl záměr postavit pro děti hřiště s lanovými aktivitami.

Zhotovení jednotlivých součástí hřiště provedla firma TR Antoš, která staví podobná hřiště po celé České republice. Pravděpodobně k nejznámějším jejím dílům patří Zábavný park Mirakulum v Milovicích. Firma má tedy se zhotovením podobných hřišť bohaté zkušenosti. Instalace hřiště trvala i s technologickými přestávkami necelé dva měsíce.

„Celé hřiště je postavené z kvalitního akátového dřeva, které je na stavbu takových hřišť jedním z nejvhodnějších. Dřevo nemá žádnou povrchovou úpravu a veškerý použitý materiál je samozřejmě zdravotně nezávadný. Vzhledem k použitému materiálu poskytujeme na hřiště garanci 10 let. Zkušenosti však ukazují, že zcela určitě vydrží v odpovídající kvalitě několik generací,” uvedl ke stavbě hřiště a použitému materiálu zástupce zhotovitele Jan Zahradníček.

Akátové dřevo je vzhledem ke svým vlastnostem vhodné pro přímý styk se zemí i vodou. Přírodní povrch bez dalších nátěrů pak zaručuje v podstatě bezúdržbový provoz hřiště. Není bez zajímavosti, že světoznámé italské Benátky také stojí na pilířích z akátového dřeva. Krupka tak očekává, že kvalitní materiál i technologie zabezpečí dlouhodobý provoz celého hřiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám