Hlavní obsah

Mateřská škola Větrná zavedla novinku: individuální schůzky s rodiči ve všech třídách

Novinky, Petr Pokorný

S novinkou ve způsobu komunikace s rodiči vstupuje do roku 2020 českobudějovická Mateřská škola Větrná. Sedmitřídní mateřinka se 168 dětmi nově zavádí pravidelná setkání s rodiči. A to ve všech svých třídách bez výjimky. Podobná praxe je v tuzemských předškolních zařízeních zatím spíše ojedinělá.

Foto: Petr Pokorný

Vánoční setkání s rodiči v třídě U medvídků v MŠ Větrná.

Článek

„Zavedení těchto individuálních schůzek samozřejmě znamená pro naše učitelky určitou pracovní zátěž nad rámec běžného provozu školy, pro děti a jejich další vývoj však má obrovský význam,“ uvedla ředitelka Mateřské školy Větrná Kamila Finková.

Stávající „zavedenou“ praxí mateřských škol bývají zpravidla pouze hromadné informační schůzky s rodiči vždy na začátku školního roku, kde se řeší organizační otázky spojené s docházkou do školy a jejími pravidly. Nemluví se zde tedy o dětech, jejich povaze, přednostech, slabých stránkách a podobně, ale jen o technických záležitostech jejich pobytu v MŠ. To je ovšem podle pedagogů z Větrné málo.

„Třetím rokem pořádáme individuální rodičovské schůzky ve třídách předškoláků a vzhledem k tomu, že se osvědčily, rozšíříme je nyní také do všech ostatních tříd bez ohledu na věk dětí,“ konstatovala Finková.

Hlavní důraz však zůstane v mateřské škole kladen především na komunikaci s rodiči předškoláků, dětí, které už letos čeká zápis do základní školy.

„S rodiči řešíme především stupeň zralosti dětí. V čem vynikají, kde mají ještě rezervy a kde případné problémy, kde mohou svým aktivním přístupem dopomoci tyto případné nedostatky svých dětí odstranit či omezit na minimum,“ poznamenala zástupkyně ředitelky Mateřské školy Větrná Jana Vostoupalová s tím, že učitelky při osobní předem dohodnuté schůzce poradí, co mohou doma se svými dětmi procvičovat a pomoci je tak připravit na úspěšný start základní školní docházky.

Vostoupalová v této souvislosti připomněla, že z úzké spolupráce rodiny a školy profitují samozřejmě především děti.

„Schůzky usnadní rodičům orientaci v přípravě dětí na povinnou školní docházku. Seznámí se s plány pedagogů při další práci s dětmi předškolního věku a mají možnost detailně konzultovat, zda jsou jejich děti schopné nastoupit do ZŠ, či nikoli,“ doplnila.

Mateřinka ve Větrné ulici, klidné lokalitě mezi dvěma velkými českobudějovickými sídlišti Máj a Šumava, je známá mimo jiné svým velmi aktivním přístupem k zavádění moderních metod výchovy a péče o nejmenší děti. Při svých aktivitách vychází z doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) a směřuje mimo jiné k získání certifikátu pro zařazení do národní sítě Škol podporujících zdraví (ŠPZ).

Reklama

Výběr článků

Načítám