Hlavní obsah

Materiální pomoc na odstranění škod po povodních míří do Čech i z Bohumína

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumínští radní v pátek ráno vyslali do zaplavených Čech materiální pomoc a uvolnili z rozpočtu města peníze na výjezd patnácti dobrovolných hasičů z pěti svých jednotek. S návrhem přišli sami dobrovolní hasiči napříč bohumínskými sbory.

Foto: Město Bohumín

Materiální pomoc z Bohumíná míří do Čech

Článek

"Oslovili nás, že patnáct lidí je připraveno a ochotno pomoci vyrazit do vybrané lokality odstraňovat následky povodní. Okamžitě jsme to na radě odsouhlasili, jsme připraveni poskytnout našim hasičům materiální i finanční zázemí," uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Bohumínští hasiči už několikrát boj s přírodním živlem zažili. Naposledy v roce 2010, kdy Bohumín zaplavila velká voda a napáchala ve městě škody za 75 miliónů korun. V Čechách mohou proto využít své praktické zkušenosti.

"Naši hasiči dobře vědí, co je třeba dělat. Jejich pomoc je potřebná jak v první fázi, když voda stoupá a dochází k evakuaci. Ale ještě potřebnější a delší je ve chvíli, kdy voda opadne a přichází na řadu úklid a čerpání vody. A na to jsou naši hasiči velmi dobře připraveni," doplnil starosta Bohumína Petr Vícha.

Bohumínští hasiči jsou proto ve spojení s Hasičským záchranným sborem ČR, který jejich nabídku registruje a rozhodne o vyslání a koordinaci. K tomu by mohlo dojít už tento víkend.

Zastupitelé budou rozhodovat o další pomoci

Radní Bohumína uvolnili také 50 tisíc korun na materiální humanitární pomoc. Tu bohumínští hasiči odvezli dnes brzy ráno do tří obcí na Mělnicku (Kly, Tuhaň a Zálezlice), kterým chyběly dezinfekční a čisticí prostředky.

"Po dohodě s místními radnicemi jsme nakoupili to, co momentálně nejvíce potřebovali - téměř tisíc litrů sava, desítky jarů, kýblů, hader, rukavic, lopat i kartáčů. V Klech chtěli ještě odpadkové pytle. Měli z pomoci radost a už na naše hasiče čekali," uvedla vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Miroslava Šmídová.

Bohumín také ověřoval, zda nepotřebují pomoc Louny na řece Ohři, které Bohumínu při posledních povodních darovaly 200 tisíc korun. Bohumín jim teď chtěl jejich solidaritu oplatit. Louny nabídku s díky odmítly - povodně je sice zasáhly, ale naštěstí nenapáchaly větší škody.

V pondělí se v Bohumíně sejdou na svém jednání zastupitelé. Je tedy možné, že se rozhodnou finančně podpořit jiná města nebo obce v zaplavených Čechách.

Reklama

Výběr článků

Načítám