Hlavní obsah

Masopustní úterý v Malé Bělé tentokrát i s opékáním buřtů

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Malá Bělá u Bakova nad Jizerou se každého posledního v měsíci opékají v parku buřty. Tentokrát vyšlo datum na konec masopustu a tak místní spojili opékání i s oslavou tohoto svátku.

Foto: Monika Čapková

Jitrničky a jelítka se na masopustníky jenom smála

Článek

Kromě buřtů si tedy zdejší obyvatelé i přespolní pochutnávali na výborných koblihách, které upekly dámy Těšitelová, Bejdáková a Holková. A byl i perníček. Skvělý ovárek obstarali manželé Kolocovi, jelítka a jitrnice zajistila Olinka Bergmanová v převleku za cikánku a bonbóny pro děti darovala paní Marta, obsluha zdejší pivničky. Majitel hospůdky poskytl elektrický proud, aby mohlo dojít i na taneční vstup. Členové folklorního souboru Furiant a děti z Kominíčku předvedli masopustní tanec zvaný Podšable, známý ovšem především na Moravě.

Dětí bylo přítomno také jako smetí, ale ty se rozeběhly na blízké hřiště a točily se na kolotoči či houpaly na houpačkách. Snědly buřty a pak jim nebylo některým z toho točení úplně nejlíp, ale po chvíli již zase řádili po rozlehlém parku.

Zábavný podvečer si nenechal ujít ani starosta města, který se přišel podívat, jak to na tom "jeho panství" chodí. Medvěd ho přivítal, cigán nabídl ovar, ministrant kořaličku, s koblihami přiběhl vandrák a pan doktor mu předepsal léky. Naštěstí šlo jen o lentilky a tak nebylo třeba ošetřování zdravotní sestrou. Na tu velkou slávu se přiletěl podívat i dudek, nechyběl Pronobus, Křemílek, Japonka, dráček, čarodějnice, dobový hasič, třapatí a dokonce i Asterix a Obelix.

Masky byly různé, ale důležitá byla dobrá nálada, která nikoho neopouštěla ani i při tak smutné chvíli, jako je pochování basy na závěr akce. A protože po celé vesnici není opravdová basa muzikantů, vzali to zdejší obyvatelé po svém. Farář s ministrantem vedli průvod a za vzlyků plaček uložili basu ke spánku. Bohužel to tak úplně nejde na celých 40 dní, které zbývají do Velikonočních svátků, protože již dalšího posledního v měsíci, což bude tentokrát pátek 31. 3. se přece v Malé Bělé opéká!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám