Hlavní obsah

Masopustní rej ovládl Domov důchodců v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve čtvrtek 20. února se prostory Domova důchodců v Ústí nad Orlicí rozezněly nezvyklým halasem a veselím, kdy pestrá směsice neobvyklých postav prošla budovou.

Foto: Stanislava Dvořáková

Plakátek na informační tabuli přinesl mnoho radostného očekávání pro klienty ústeckého domova důchodců.

Článek

Nastal únor - měsíc, který sice patří do zimního období, v letošním roce však zimní podmínky vůbec nepřipomíná. Přitom český název tohoto měsíce jazykovědci vysvětlují tím, že se v tuto dobu při tání ledu na řekách ponořují do vody ledové kry. Kde však letos led a sníh hledat? A přesto má únor i svou nesmazatelnou zvláštnost.

Únor obvykle patří masopustu - období hodování, tance a zábavy. Vyvrcholením je průvod maškar v podobě podle místních zvyků. Toto konání tradičního českého masopustu je zároveň zapsáno jako nehmotné kulturní dědictví v památkách UNESCO.

Tak i v Domově důchodců v Ústí nad Orlicí přistoupili k naplnění této tradice. Masopustní hodování v podání zabijačkových pochoutek proběhlo v jídelně domova ve čtvrtek 6. února, a ukončení masopustního období s dřívější vzpomínkou na veselé putování od domu k domu bylo nahrazeno ve čtvrtek 20. února návštěvou přistrojených sestřiček zhruba 140 klientů na pokojích, k radosti mnoha trvale ležících.

Nosným tématem byl sice pro tuto oslavu netradiční příběh svatebčanů, zato ale s naléhavou připomínkou mladých let, dále nechyběl kominík přinášející nezbytné štěstí a zástupce patrona smíchu s družinou bájných nositelů zábavy.

Nevázanému veselí s příběhy, zpěvem, s četnými úsměvy se divili nejen lidé, ale také stálí obyvatelé ze zvířecí říše, připomínající podmínky útulného domova. Tak kocour Tomík, hovící si na přidělené posteli v teple pokoje, shovívavým pohledem hodným příbuzného krále zvířat, dal najevo, že toto lidské řádění docela chápe. I to poskakující kuře, jako vychovaný příslušník domova, dokázal bez zásahu tolerovat.

Během tohoto pohodového odpoledne vládla všude příjemná nálada, jak na pokojích, tak ve společenské místnosti. Účastníkům přinesla mnoho radosti i zábavy a příjemných vzpomínek na únor magického roku 2020.

Pořízené společné fotografie se jistě stanou trvalým světlem v odcházející paměti klientů oddělení nemocných s Alzheimerovou chorobou. U ostatních klientů pak trvalou památkou na strávené chvíle s představou dávných dob mladých let. Personálnímu obsazení zařízení domova důchodců navíc pocitem zaslouženého uspokojení z další vydařené akce pro radost jeho klientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám