Hlavní obsah

Masopustní průvod s desítkami masek prošel Cholinou

Novinky, Radim Beza

V Cholině nedaleko Litovle se o víkendu konal Masopust. Návštěvníci se mohli společně s průvodem projít po obci a ochutnat různé speciality a slivovici, která k Masopustu patří.

Foto: Radim Beza

Starostka předává "ostatkovy právo"

Článek

V sobotu 5. března se v Cholině konal masopustní průvod. Krátce před jednou hodinou odpoledne se u budovy obecního úřadu sešlo několik desítek masek, krojovaných Hanáků a Hanaček z místního folklorního souboru Cholinka a doprovázela je "Hanácká môzeka" folklorního souboru Hanačka z Litovle.

Ve tři čtvrtě na jednu celý program začal. Před obecním úřadem a i na silnici, kde byla částečně zastavena doprava, začaly masky dovádět a tancovat. Poté přišla chasa požádat paní starostku o "ostatkovy právo", které jim mj. udělila. Okolním přihlížejícím byla nabídnuta pravá domácí pálenka a mezitím krátce vystoupil soubor Cholinka.

Poté se celý průvod přesunul ke zdravotnímu středisku. Tu už čekala paní doktorka s pohoštěním. Takto bylo po Cholině ještě několik zastávek jako např. Husí rynek, Cikánská osada a Smékalův mlýn.

V podvečer dorazili do Cholinské hospody, kde na hosty čekala domácí zabíjačka. Večer bylo možné zajít do místního kulturního domu Dvorana na Maškarní šibřinky, které skončily pozdě v noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám