Hlavní obsah

Masopustní kolečko v Nákří rozjely Lihomilky

Novinky, Petr Pokorný

V Nákří na Českobudějovicku byla v sobotu 22. února k vidění zcela originální, pro tuto obec nedaleko temelínské elektrárny ovšem zcela tradiční, masopustní koleda. Kdo by čekal pro jižní Čechy obvyklou růžičkovou, mečovou, či slaměnou koledu, čekal by zde marně.

Foto: Petr Pokorný

Masopust v Nákří.

Článek

V Nákří totiž typické kolečko netančí „mládenci“, ale třeba Apačové, Keltové, nebo mušky Lihomilky.

„Rozhodně nejde o žádný novodobý výstřelek. Před třinácti lety, kdy jsme masopust díky příspěvku Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ obnovili, jsme navázali na jeho původní historickou podobu. Její zvláštností je, že každý, a to včetně dětí, přijde v masce, kterou si sám vybere. Objeví se tak ledaskdo a ledacos. Nemáme žádná omezení. Do poslední chvíle tak vlastně nikdo neví, jaké masky se objeví,“ vysvětlil formu zdejší masopustní koledy starosta Nákří Miloslav Jodl. Sám v masce středověkého rytíře.

Přibližně osmdesátka kostýmovaných koledníků se sešla v půl jedenácté před místním hostincem. Zde jim starosta předal symbolický klíč od obce a povolil koledu. Následovalo svolení hostinské s večerní veselicí a v jedenáct hodin se průvod koledníků vydal na cestu po zhruba osmi desítkách domů v obci. Před každým čekalo účastníky koledy pohoštění.

„Kostýmovaných koledníků rok od roku přibývá. Zatímco prvního obnoveného ročníku se zúčastnilo jednadvacet dospělých a dvě děti, nyní se začíná jejich počet pomalu blížit stovce,“ poznamenal Jodl. Obec proplácí každému z koledníků náklady na pořízení, či zapůjčení kostýmů až do výše 300 korun.

Rozdíl mezi lidovou klasikou a nákeřským originálem, byl viditelný na první pohled. V koledě se místo tradičních „růžičkových“ mládenců, matky, hejtmana, rychtáře, konšelů, tancmajstrů, židů atd., objevily divoženky, muži v černém, už zmínění Apačové, Keltové a mušky Lihomilky. S nimi rytíř, smrtka, farář, egyptská královna Kleopatra, zajíci, kovbojové, trestanci, princezny. Nechyběla ani Bosana ze Tří veteránů, flyboy Eda - prostý pobíječ much a další postavy. O hudební doprovod se postaralo trio hejkalů. Dvě heligonky a virbl.

„Masopust je u nás současně úvodní akcí letošního Oranžového roku, v jehož rámci Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské akce ve třiatřiceti městech a obcích v třináctikilometrovém okruhu okolo elektrárny. Tyto pravidelné příspěvky nám mimo jiné umožnily návrat k některým tradicím, například právě k masopustu a daly také možnost vzniku zcela nových obecních tradic. Jednou z nich je třeba betlém v životní velikosti, který stále rozšiřujeme, a u nějž se pravidelně setkávají lidé z obce i okolí na Štědrý den při zpívání koled,“ konstatoval starosta.

Nákeřský masopust završila od 17 hodin veselice v obecní hospodě spojená s vepřovými hody a vyhodnocením nejlepších masek.

Nákří leží zhruba 11 kilometrů severozápadně od Hluboké nad Vltavou v rovinaté, rybníky protkané krajině. V současné době zde žije 222 stálých obyvatel. Dominantou obce je kostel sv. Petra a Pavla z poloviny 14. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám