Hlavní obsah

Masopust v Přepychách patří všem generacím

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už podesáté prošel Přepychami, obcí pod Orlickými horami, masopustní průvod. V sobotu 8. února navštívily maškary všechny čtvrtě, tedy Junkovice, Sársko, Bukovky, Falklandy a také ulice Hřbitovní, Farskou, Sáleckou i další části. Den vyvrcholil v hasičské zbrojnici u pravé české zabíjačky.

Foto: Dana Ehlová

Masopustní průvod v Přepychách je povolen.

Článek

Masopust probíhá v Přepychách podle osvědčeného scénáře spolku ProPřepychy: Před devátou ranní vydá vrchnost, zastoupená starostkou Zdeňkou Seidelovou, povolení k průvodu, které vzápětí stvrdí štemplem a vlastnoručním podpisem.

Tato chvíle se nejprve musí řádně oslavit zpěvem a tancem, aby se pak mohl průvod vydat na náročnou trasu za přepyšskými sousedy, kteří mají připraveny voňavé dobroty a také něco ostřejšího na zahřátí v lahvích.

Je chvályhodné, jak tu ctí, zachovávají a také rozvíjejí staročeské tradice a zároveň je předávají z generace na generaci. Nejlepším důkazem byla i letos pestrá směsice masek, v níž nechyběli děti, jejich rodiče i prarodiče. Jen pro představu - medvědář přivedl medvěda s medvídětem, fotograf přivedl svého učně, sněhulák malé sněhule, ctihodná sestra a milosrdný bratr přivezli s sebou dokonce s mimino v kočárku.

Masopust v Přepychách má však i jednu ryze novodobou tradici: „Zase přijel Jirka Strach. Zazpíval všem přítomným - a dokonce zahrál na pilu! Potěšil všechny zájemce o společné foto,“ vylíčila účast známého režiséra, který je navíc členem místního sboru dobrovolných hasičů, Zdeňka Seidelová.

Nutno dodat, že hasiči mají při zdejším masopustním veselí zcela speciální úkol a to zajistit domácí zabíjačku a vyrobit voňavé dobroty pro masožravce.

Reklama

Výběr článků

Načítám