Hlavní obsah

Masopust roztančil ulice v centru Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Již šestým rokem se centrum Ostravy stalo dějištěm masopustního veselí. Masarykovo náměstí v úterý 4. března ovládl rej masek.

Foto: Josef Zajíc

Masopust Ostrava 2014. 4. března 2014,Masarykovo náměstí. Ing. Petra Bernfeldová předala Masopustovi Právo na konání Masopustu.

Článek

Programu ostravského masopustu se zúčastnila náměstkyně starosty městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Ing. Petra Bernfeldová a předala Masopustovi (herec NDM Tomáš Jirman) podle tradice masopustní právo. Tím byl Masopust Ostrava 2014 zahájen.

„Masopustem je v lidové tradici míněno období od svátků Tří králů do začátku předvelikonočního půstu. Jinak řečeno od 6. ledna do Popeleční středy. Masopustní úterý je vyvrcholením období zábavy. Naše akce probíhá v termínu, který tuto tradici respektuje a pro její konání je závazný,” uvedla organizátorka a etnografka Ostravského muzea Markéta Palowská. „Mezi odborné činnosti muzea obnova lidových zvyků a jejich uvedení zpět do současného života patří,” dodala.

„K masopustu přirozeně patří lidové divadlo, zábava, tanec, veselí, koblihy a zabijačka. V našem programu poprvé vystoupili i profesionální herci ostravských divadel a poprvé je také masopust zaměřen tematicky - Z českých luhů a hájů,” vysvětlila koordinátorka projektu Andrea Weglarzyová.

Po předání masopustního práva se slavnostní, rozjařený průvod vydal do ulic centra Ostravy. Po celé trase do pochodu i k veselému tanci hráli Muzikanti z Polanky a tancovali děti a mladí lidé z Dětského folklórního souboru Hlubinka, Dětského souboru Heleny Salichové, Brouček, Beruška. Dále se představili účinkující z Janáčkovy konzervatoře a gymnázia Ostrava, Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, Bílé divadlo, členové Cirkusu trochu jinak a další. Postupně se připojovali k průvodu diváci, společně tančili, veselili se a dobrou vůli spolu měli.

Po příchodu zpět na Masarykovo náměstí po tvrdé, ale korektní diskuzi Masopusta s Postem ukončil Masopust striktně bilaterální rozhovor vyhlášením konce Masopustu a počátek půstu. Tímto pádem se všichni rozloučili s obdobím zábavy, plesů a veselí.

Sbor dobrovolných hasičů z Pustkovce "zabil starého kozla" a Bílé divadlo "Pochovalo basu". Lidé zapálili svíčky a dali se do smutečního pochodu za basou okolo náměstí. Všem ale z očí zářilo světlo nadcházejících Velikonoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám