Hlavní obsah

Masopust je tu, Statek Bernard ovládnou maškary

Novinky, Milan Hloušek

Nezaměnitelná atmosféra masopustních rejů zavládne v sobotu 17. února v Královském Poříčí. Lidé si podle tradice dopřejí čas hodování a karnevalového veselí, které je obdobím hojnosti mezi dvěma postními dobami. A jak je zde v Královském Poříčí zvykem, do ulic vyjde i velký masopustní průvod.

Foto: Milan Hloušek

Tradiční masopust v Královském Poříčí.

Článek

„Sraz průvodu je v 11 hodin u radnice, kde starosta vyhlásí krále masopustu a podle zvyklosti mu předá na jeden den vládu nad Královským Poříčím, což bývá stvrzeno předáním vladařské koruny a symbolického klíče od brány obce,“ sdělila organizátorka kulturních akcí na Statku Bernard Romana Vlková.

„Karneval je mezi lidmi velice oblíbený, což dokazuje narůstající účast a skutečnost, že každý rok se setkáváme s dalšími novými maskami. Pochopitelně se objevují i klasické postavy, jako je medvědář, smrtka nebo ženich s nevěstou,“ doplnila s tím, že kdo se do maškarního procesí zapojí, jistě nebude litovat.

Pro všechny příchozí totiž bude před radnicí připravené drobné občerstvení a možná i něco ostřejšího na zahřátí. „Zájemce, kteří zatím váhají, jestli mají přitít v kostýmu, bych ráda motivovala možností výhry v soutěži o tři nejoriginálnější masky v dětské a dospělácké kategorii.“         

Až bujarý průvod dorazí na Statek Bernard, naplno zde vypukne karnevalový rej spojený s velkou masopustní hostinou ve stylu - snězte, co se do vás vejde. V hodovní síni se budou pod tíhou masných pochoutek prohýbat stoly a labužníci ochutnají to nejlepší z pravé české zabijačky.

Jedlíky jistě naláká venkovní gril, široká nabídka uzenin, sýrů, perníků, lahodných likérů a laskomin, jako jsou trdelníky nebo ovoce v čokoládě. Součástí bude i stylový jarmark s originálními výrobky od zručných řemeslníků.

Bohatý doprovodný program slibuje divadelní představení s Kapíkem, lidovou muziku v podání Karlovarské dechové čtyřky či vystoupení dětí z mateřské školy. „Děti se mohou těšit na řemeslné dílničky a jízdu na ponících. Dospělé zase jistě pobaví hraná scénka četníků z Praporu SOS Falknov nad Ohří,“ uvedla Vlková.

Závěr karnevalu vyplní pohřbívání basy, což je tradiční rozloučení s obdobím masopustu a zahájení postních dnů bez muziky a veselic. K tomu pochopitelně patří smuteční salva, o niž se postará jednotka četníků. 

Karnevalové povyražení na Statku Bernard potrvá od 11 do 15 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám