Hlavní obsah

Maškův orloj je jediný interiérový orloj v České republice.

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technicky nadaný Jan Mašek, rodák z Konské u Třince vyrobil jedinečný orloj. Pracoval na orloji od roku 1924 a dokončil jej v roce 1935. Je uložen jako jedinečný exponát v Ostravském muzeu.

Foto: Josef Zajíc

Maškův orloj . Ve výřezu sošky Dne a Noci.

Článek

Hodiny se skládají z téměř 2500 součástek. Všechny vyrobil a zkonstruoval sám. Zaznamenávají veškeré kosmické pochody. Z ústřední osy vykonává stroj 51 funkcí.

Průčelí stroje se skládá ze čtyř částí. Hodinového číselníku, který ukazuje běžné časové údaje. Část kalendářní ukazuje den, týden, den v týdnu, měsíc a letopočet. Chronometr je nastaven do roku 2030.

V části astronomické je na 24 hodinovém číselníku uveden zvěrokruh, kde se ukazuje, ve kterém znamení je Slunce. V části planetární uvnitř kolem Slunce obíhá osm planet sluneční soustavy. Mechanismus orloje je udržován v chodu osmikilogramovým závažím, které se samočinně natahuje elektrickým zařízením na principu rtuťového spínače.

Stroj je umístěn ve vyřezávané pseudobarokní skříni z třešňového a ořechového dřeva. Po bocích dominují sošky Dne a Noci. Skříň zhotovil pan Dobeš z Frýdku - Místku.

V roce 1967 daroval pan Jan Mašek orloj městu. Tak se tento hodinový skvost dostal do sbírek Ostravského muzea.

Ostravské muzeum sídlí na Masarykově náměstí 1/1 v Ostravě. Otevírací doba je Po.- Pá.: 9 - 17 hodin, So.: 9 - 13 hodin, Ne.: 13 - 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám