Hlavní obsah

Maškary opět obsadily Sulislav. Masopust se tu slaví od dvanáctého století

Novinky, Martina Sihelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už po 228. (podle sulislavské kroniky) vyšel v sobotu 2. února v Sulislavi masopustní průvod, který obcházel všechna stavení. Sulislavský masopust se tak řadí mezi nejdéle udržované lidové tradice západních Čech. Odborníci tvrdí, že masopusty v Sulislavi jsou už od dvanáctého století.

Foto: Martina Sihelská

Sulislavský masopust.

Článek

Letos se sešlo více než 70 maškar různého charakteru. Po obchůzce vsi byly maškary přesycené domácími koblihami, chlebíčky, řezy a dalšími specialitami, dospělé maškary to navíc poctivě prokládaly různým alkoholem. Večer se pak konala tancovačka.

Za lyžaře se vypravil Antonín Strohschneider. "Šatník mi zimní výbavu nabídl, každý má přece doma oblečení do zimy. Jen lyže přidělat na boty byl malinko problém, nakonec jsem je prostě přilepil speciální směsí z tajného receptu ze sulislavských ingrediencí," smál se lyžař, jemuž na masopust moc sněhu nenapadlo.

Zatímco první dáma - žena starosty - byla k nepoznání v masce bezdomovce, dokonce byla i obdarována různými příspěvky, Radka Chládková se rozhodla, že si přivydělá úklidem. "Mám tu uklízecí firmu spolu s Evičkou, rozhodly jsme se spolu, že uklidíme českou politiku a dáme to tu pořádně do pucu," smály se uklízečky, které si vydatně přihýbaly s dalšími maškarami z lahví od čisticích prostředků.

Vězeň Pepa si masku dělal na poslední chvíli. "Pruhované pyžamo má snad každý, kouli na noze mám s balónku, který jsem přestříkal na černo. Řetěz jsem vzal psovi od boudy a kolečko, ve kterém mám krumpáč a pilník, to jsem sebral vnoučeti," smál se vězeň na útěku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám