Hlavní obsah

MAS Šumperský venkov vypisuje nové dotace na podporu podnikatelů, lesníků a zemědělců na Šumpersku

Novinky, Petra Kucinová

Místní akční skupina Šumperský venkov od 3. ledna vyhlásila v pořadí třetí dotační výzvu z Programu rozvoje venkova na podporu drobných podnikatelů, zemědělců a lesníků z obcí kolem Šumperka. Ti si mezi sebe přerozdělí dotace ve výši 11 950 905 Kč.

Foto: Petra Kucinová

Vybavení autoservisu - MAS Šumperský venkov

Článek

Co mohou podnikatelé, zemědělci a lesníci za dotace pořizovat?

Nezemědělští podnikatelé mohou žádat o dotace na investiční výdaje spojené se založením a rozvojem svého podnikání – nové technologie, vybavení a stavební úpravy provozoven a kanceláří. Mimo drobné podnikatele a řemeslníky mohou být podpořeni například i provozovatelé restauračních zařízení nebo penzionů, přičemž výše dotace je maximálně 45 procent.

„V loňské výzvě žadatelé úspěšně čerpali třeba na vybavení prodejny hudebních nástrojů, autoservisu, pralinkárny nebo rekonstrukci penzionu," uvedl předseda MAS Šumperský venkov Radim Sršeň.

Na investiční dotace zaměřené na pořízení techniky a technologií do lesů dosáhnou ale i vlastníci lesů. Zemědělci budou moci čerpat na spolupráci a zemědělskou infrastrukturu. Dotace se v tomto případě pohybuje od 50 do 90 procent způsobilých výdajů.

Žádosti o dotace bude místní akční skupina přijímat od 1. února do 12. března 2019. Školení žadatelů proběhne 15. ledna 2019 v Novém Malíně, kde MAS sídlí.

Další informace jsou k dispozici na internetových stránkách MAS: http://www.sumperskyvenkov.cz/dotace/aktualni-vyzvy/

Dotace z MAS Šumperský venkov

Program rozvoje venkova (tzv. PRV) je jedním ze čtyř operačních programů strategie MAS "Z lázní do lesů a hor, to je náš krásný region II", skrze který může místní akční skupina podpořit svůj region. V loňské dotační výzvě se mezi zemědělce, lesníky a drobné řemeslníky v regionu přerozdělily zhruba 3 miliony korun.

Do konce roku 2022 MAS mezi obce, podnikatele a neziskovky skrze svou strategii přerozdělí více než 70 milionů korun.

Žádosti o dotace MAS Šumperský mohou podávat žadatelé z obcí: Bludov, Dolní Studénky, Dlouhomilov, Hrabišín, Hraběšice, Libina, Loučná nad Desnou, Oskava, Nový Malín, Petrov nad Desnou, Rapotín, Sobotín, Rejchartice, Velké Losiny, Vernířovice, Vikýřovice.

Co je místní akční skupina?

Místní akční skupina (MAS) je neziskovou organizací tvořenou subjekty z veřejného, neziskového a soukromého sektoru. Jednou z jejích aktivit je rozvíjet svůj region prostřednictvím poskytování EU dotací pro podnikatele, obce a neziskové organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám