Hlavní obsah

Martin Straka a Jan Smekal jsou mezi nejlepšími slezskými fotografy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Knihcentru v Ostravě na Smetanově náměstí u Divadla Antonína Dvořáka je k vidění od 7. do 10. února výstava fotografií soutěže Nejlepší Slezská novinářská fotografie.

Foto: Josef Zajíc

Nejlepší Slezská novinářská fotografie: Z cyklu Martina Urbanowicze- Chyť se za knoflík.Zleva prvních šest fotek. 7.1.2014

Článek

Ostravský Syndikát novinářů Moravskoslezského a Olomouckého kraje spolu se Slezskou knihovnou v Katovicích představil v úterý výsledky již 10. ročníku soutěže Nejlepší Slezská novinářská fotografie. Od šestého ročníku se soutěže zúčastňují fotoreportéři z Moravskoslezského kraje. Mezi nejlepší se probojovali také špičkoví ostravští fotografové a reportéři Martin Straka a Jan Smekal.

Soutěž obeslalo svými uměleckými díly 72 fotografů. Odborná mezinárodní porota pod vedením profesora Mariana Oslisla, rektora Akademie výtvarných umění (ASP) v Katovicích, vybrala ze 750 zaslaných fotografií 27 nejlepších.

Marcin Urbanowicz získal první cenu za cyklus šesti fotografií Chyť se za knoflík...

„Fotografie je umění chvíle, která se spojuje především s realisticky prezentovanou skutečností. Hlavně ta fotografie, jež díky této soutěži získala přídomek slezská, spojuje fanoušky napříč česko-polskou hranicí. V centru tohoto slezského objektivu se soustřeďuje pohled na život, pracovní podmínky, proměny v regionu na obou stranách hranice a na podobnosti a rozdíly. Zdůrazněny jsou ambice obyvatel,” řekla v úvodu vernisáže Martyna Radlowska-Obrusník, předsedkyně Syndikátu novinářů Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám