Hlavní obsah

Martin přijel na Svatomartinské hody na bílém koni, ale sníh nepřivezl

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatomartinské hody byly zahájeny. Mladému vínu bylo požehnáno na Petrově a prvním slavnostním přípitkem na náměstí Svobody bylo oficiálně „svoleno“ k jeho konzumaci. Brno se celý následující týden může oddávat hodování na hlavním náměstí, ve vybraných 21 restauracích nebo v Městském divadle.

Foto: Kateřina Martykánová
Článek

Vše začalo v neděli dopoledne na brněnském Petrově, kde farář v 10 hodin požehnal první láhvi letošního vína. Tu potom sv. Martin na bílém koni (Martin Havelka) v doprovodu početného davu Brňanů přivezl na náměstí Svobody. Těsně před jedenáctou hodinou zde láhev svatý Martin otevřel a slavnostním přípitkem s ředitelem Vinařského fondu Jaroslavem Machovcem, hejtmanem Michalem Haškem a předsedou Svazu vinařů Tiborem Nyitrayem zahájili nejen tradiční košt, ale i celý týden hodování.

Slunečné počasí přilákalo na hlavní brněnské náměstí před nedělním polednem rekordní počet milovníků vína. „Podle našich odhadů si připít první sklenkou Svatomartinského vína dnes přišlo na 6000 lidí,“ uvedl Tomáš Vican za občanské sdružení Brněnské hody.

Přítomní návštěvníci mohli ochutnat 100 vzorků Svatomartinských vín a k nim i tradiční pokrmy, které k hodování neodmyslitelně patří. K dostání zde byla samozřejmě husa v různých úpravách, paštiky, uzenářské výrobky a další pochoutky. Skvělou atmosféru doplnilo i vystoupení cimbálovky Jožky Šmukaře a kapely Neřež.

Kdo nestihl dnešní Slavnostní košt má příležitost i v průběhu celého následujícího týdne, kdy se na náměstí Svobody představí jednotlivé vinařské podoblasti. „Pondělí a úterý bude věnováno Velkopavlovické a Slovácké podoblasti, ve středu a čtvrtek se bude prezentovat podoblasti Znojemská a Mikulovská“ doplnil Vican. 

Mladé víno a tradiční svatomartinské pokrmy budou dominovat Brnu náměstí Svobody, vybraným restauracím, při představeních v Městském divadle nebo třeba i zítřejšímu hokejovému zápasu Komety Brno s Karlovými Vary od 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám