Hlavní obsah

Martin Froulík vystavuje v Industrial Gallery Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Výstava Martina Froulíka v INDUSTRIAL Gallery, která je k vidění od 11. února, nese název BADROOM.

Foto: Josef Zajíc

Industrial Gallery ,Ostrava 11.2.2014. Martin Froulík: Badroom, 2014

Článek

Výrazný všestranný autor nastupující generace se profiluje převážně jako malíř, ale má blízko také k prostorové tvorbě. Martin Froulík (1986) je absolventem Fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě, ateliéru Nových médií Jiřího Surůvky z roku 2012. Žije a tvoří v Ostravě.

„Froulík odkrývá kontexty krajin a světů, které vytváří rafinovaně. Jeho doménou je kresebný projev, který odráží do expresivní malby. Ačkoliv používá nástroje streetové kultury, využívá je jiným způsobem pro svůj prospěch. Povyšuje je, ale zároveň přiznává surovost materiálu, ze kterých vznikají výsledné obrazy. Právě z šablon tvoří prostorové objekty, které propojují malbu. Galerie se stává pomyslným obrazem, do kterého divák vstupuje a stále odkrývá a hledá pomocí symbolů významy Froulíkových obrazů. Nachází tak smyslné ženy, těla, stromy a přírodní výjevy krajin a je i autorem deklarovaných výjevů z ložnice,” informovala o výstavě kurátorka Mgr. art. Hana Mikulenková.

„Téma přírody provází celou mojí tvorbu, je pro mě inspirací a tu pak formuji do svých obrazů, které se skládají z každodenních situací, které prožívám a vzniká tak úplně nová krajina, vycházející z charakterů, které jsem vyjmul z konkrétní krajiny, architektury předmětů a samotného místa," konstatoval autor. Naznačuje tak divákům své sny a příběhy, avšak celá výpověď zůstává s nádechem tajemství.

„Figury v obrazech jsou často mí blízcí přátelé, kteří obohacují krajinu, stejně jako můj život," dodal Martin Froulík.

Výstava v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě potrvá do 7. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám