Hlavní obsah

Mariánský sloup na Dolním náměstí v Olomouci bude zrestaurován

Novinky, Leona Roháčková

Mariánský sloup stojící na Dolním náměstí v Olomouci, se po dvou desetiletích dočká restaurátorů. Údržba, mající zajistit udržení jeho současného stavu a zabránit vzniku závažnějších poškození, přijde na zhruba 3,2 miliónu korun.

Foto: olomouc.eu
Článek

Podle mluvčí olomouckého magistrátu Radky Štědré restaurátoři vyčistí povrch kamene, provedou revizi starších oprav, ošetří poškozená místa a konzervují sloup organokřemičitými prostředky.

Poslední rekonstrukcí prošel sloup v letech 1985 - 1992. Tehdy ji provedli restaurátoři Tomáš a Růžena Raffelovi a Ladislav Werkmann. Právě posledně jmenovaný jako držitel potřebné licence ministerstva kultury připravil projekt restaurování Mariánského sloupu. Olomouc v těchto dnech vyhlásila veřejnou zakázku na dodavatele, který bude opravy realizovat.

Od roku 1995 je Mariánský sloup společně se sloupem Nejsvětější Trojice a souborem barokních kašen řazen mezi národní kulturní památky.

Trocha historie

Barokní Mariánský nebo také Morový sloup postavil na Dolním náměstí v letech 1715 - 1723 kameník Václav Render. Je výrazem vděčnosti olomouckých měšťanů za ukončení moru, který na Moravě udeřil v letech 1714 až 1716.

Základní schéma sloupu je variací na pražský a vídeňský morový sloup. Spodní část sloupu zdobí sochy osmi světců a světic osazené ve dvou výškových úrovních. Jedná se o patrony proti moru, sv. Karla Boromejského, sv. Františka Xaverského a na vrcholku umístěnou sochu Panny Marie Immaculaty vytvořil Jan Sturmer. Z dílny Tobiáše Schütze pak vzešel sv. Šebestián, sv. Roch, sv. Rozálie, sv. Kateřina Sienská, sv. Barbora a patronka města Olomouce sv. Pavlína.

V roce 1758 byl sloup při pruském obléhání poškozen a poté byla vyměněna socha svatého Šebestiána. V letech 1985 -1992 byl při restaurování originální tordovaný (kroucený) sloup nahrazen kopií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám