Hlavní obsah

Mariánská Týnice: zachráněný skvost stavitelského čaroděje Santiniho

Novinky, Vratislav Konečný

Jan Blažej Santini musel být zadobře s nebem i peklem. Svá mistrovská díla tvořil ke slávě boží, ale musel v tom být čert, který mu geniální nápady vnukal. Jeden z jeho divů, poutní kostel Zvěstování Panny Marie a cisterciácké probošství, stojí v Mariánské Týnici nedaleko Kralovic.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Stačilo ještě pár let a mohli jsme být zase o jednu uměleckou památku chudší. Ale tentokrát nemůžeme nadávat, jak se s oblibou občas činí, na minulý režim.

Osvícený a reformní císař Josef II. šmahem zrušil církevní instituce, které se nezabývaly vzděláváním nebo vědou, a tím odsoudil řadu uměleckých děl k zániku. Panovník nebyl až zas tak laskavý, jak bývá  líčen. Protože se chtěl vymanit z vlivu své matky Marie Terezie, občas napáchal víc neužitku než prospěchu. Vydal přes 6000 různých nařízení, každý den tedy dvě.

Santiniho genius

Zdálky září okr s bělostí nad okolním terénem. Barvy orýsovávají nádherný kostel, monumentální hmotu citlivě, ale s velkým důrazem položenou  v krajině, završenou dvěma věžemi a kopulí.

Kostel tu stál již ve 12. století, později přibylo i opatství. Za třicetileté války bylo zpustošeno. Dnešní podobu dostal, až když se stal opatem nedalekého cisterciáckého kláštera v Plasích Eugen Tyttl. Stavbu zadal Santinimu a ten se předvedl ve své velikosti, jako ostatně na řadě projektů po celé zemi. Projekt byl schválen v roce 1710, stavba se vlekla a kostel byl dokončen až v roce 1751, vysvěcen v roce 1762.

Měl jsem to štěstí, že mě objektem provázela bývalá studentka Sugar B., která mi detailně vyprávěla, jak probíhala před desetiletími rekonstrukce zdevastované stavby.

Plasy byly zrušeny v roce 1784 a odnesla to i Týnice, kterou nikdo neudržoval. V roce 1920 se zřítila kopule a klenby kostelní. Provizorní zastřešení a postupné obnovování ambitů začal provádět Spolek pro záchranu Týnice. Jak je kostel postaven, to uvidíte, až tam dojedete, takovouto památku nelze minout bez povšimnutí.

Objekt slouží Muzeu a galerii západního Plzeňska. Hlavní loď je prázdná, jen s řadou židlí, ale stačí se zahledět na iluzivní malbu od jezuity Kramolína za hlavním oltářem a budete lapat po dechu. Je to opravdu malba, ne skutečnost, je to, jako byste byli součástí hologramu. Popsat se to dá stěží, to musíte vidět. Veni, vici, Týnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám