Hlavní obsah

Mamma Centrum na Zeleném pruhu v Praze zahájilo provoz v modernizovaných prostorách

Novinky, Táňa Pikartová

Provoz v modernizovaných prostorách zahájilo 15. května Mamma Centrum na Zeleném pruhu v Praze. Symbolickou pásku přestřihl i primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda, který mimo jiné zdůraznil význam prevence pro zdraví žen.

Foto: Kamil Varcoler

Symbolickou pásku k rekonstruovanému Mamma Centru v Praze přestřihli spolu s primátorem Bohuslavem Svobodou MUDr. Václav Pecha a MUDr. Alena Bílková.

Článek

„Obdobných, špičkově vybavených zařízení není nikdy dost,“ zdůraznil a s potěšením si zrekonstruovaný areál prohlédl.

Mamma Centrum Zelený pruh je zařízení pro prevenci a diagnostiku onemocnění prsu, je největší akreditované screeningové mamografické pracoviště v České republice. V dubnu 2012 prošlo během rekordně krátkého času deset dní rozsáhlou renovací. Bylo vybaveno nejmodernějšími ultrazvuky a digitálními mamografy, které umožňují klientkám důkladnější, příjemnější a zároveň bezpečnější vyšetření.

Při vyšetření se podstatně sníží dávky rentgenového záření, a to až o šedesát procent. Kromě zkvalitnění samotného vyšetřovacího procesu došlo také k celkové rekonstrukci a zútulnění prostor čekárny a vyšetřoven.

„Karcinom prsu je nejčastější závažné nádorové onemocnění u žen u nás i ve světě a jeho výskyt stále stoupá. Představuje kolem 16 % všech maligních nádorů u žen. Přitom většina z nich má díky včasnému záchytu a současným léčebným postupům šanci na úplné uzdravení. Ženy by proto měly chodit na preventivní mamografické vyšetření pravidelně, neodkládat ho, ani nepodceňovat jeho důležitost,“ připomněla MUDr. Alena Bílková, Ph.D., vedoucí lékařka Mamma Centra Zelený pruh.

Mamma Centrum úzce spolupracuje s Onkochirurgickým oddělením ve stejné budově jen o pár pater výš, které zajišťuje léčbu zhoubných i nezhoubných nádorů. Herečka Marta Vančurová, která se slavnostního zahájení provozu také zúčastnila, se přítomným svěřila, že před třinácti lety prodělala toto závažné onemocnění, a jejím přáním kromě uzdravení bylo, aby veškerá vyšetření i léčba probíhaly pod jednou střechou, což se v případě Mamma Centra podařilo. „Děkuji, že mi plníte sny,“ dodala. 

„V České republice rakovinou prsu ročně onemocní téměř šest tisíc žen. Z celkového počtu připadá na Prahu přibližně tisíc nových případů a zhruba pět set žen je léčeno právě u nás,“ upřesnil MUDr. Václav Pecha, primář Onkochirurgického oddělení zelený pruh.

Mamma Centrum společně s Onkochirurgickým oddělením tvoří komplexní pracoviště, které v roce 2007 jako první v České republice splnilo přísná kritéria a stalo se členem celosvětové sítě Breast Centres Network, center specializovaných na diagnostiku a léčbu rakoviny prsu. Dnes je vedle brněnského Masarykova onkologického ústavu jedním z pouhých dvou českých pracovišť zařazených do této sítě.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám