Hlavní obsah

Maltu zachránily Víra, Láska a Naděje

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malta bývá označována jako nepotopitelná letadlová loď, bitva o tento ostrov ve Středozemním moři v průběhu 2. světové války tento termín plně potvrzuje. Většina turistů ani netuší, jak zuřivé boje se zde odehrávaly; na jejich konci bylo zdejší obyvatelstvo na pokraji vyhladovění.

Foto: Vratislav Konečný

Torpédový dvouplošník Gloster Gladiator - Víra

Článek

Středomořská pevnost

O ostrov se bojovalo, dokud byl Rommel v Africe, Maltu Britové užívali jako leteckou a ponorkovou základnu. Kdo ovládal ostrov, ovládal Středomoří. Přes něj jezdily konvoje zásobovací konvoje na Suez. Malta jim v tom bránila, seč mohla. Němci i Italové se ji pokusili zničit, ale odvaha obránců jim veškeré úsilí překazila.

Než byl ostrov vyzbrojen moderními stíhačkami, bránila ho zpočátku trojice zastaralých dvojplošníků Gloster Galdiátor. Dostaly jméno Víra, Láska a Naděje. V mnoha maltských domácnostech visí jejich modely nebo fotografie.

Ostrované jsou hrdi na to, že přetrpěli námořní blokádu srovnatelnou s tou leningradskou. Trojku gladiátorů ještě podporovalo pět torpédových bombardérů Fairey Swordfish.  

Vojenské muzeum najdete ve Vallettě na vjezdovém cípu Velkého přístavu  v pevnosti St. Elmo.  Dokumentuje činnost obránců Malty, od námořníků z konvojových lodí, přes letce až po civilní obyvatelstvo, které bylo neustále vystaveno intenzivnímu bombardování a ostřelování. Je tu zachycena většina událostí, které se bojů týkaly jak v obrazové podobě, tak i v části bojové techniky.

Invaze na Sicílii a obří dělo

V takzvané Lascarisově baště nad Velkým přístavem plánovali v podzemních kasematech Spojenci operaci Husky, invazi na Sicílii.

Sem ale turisté míří minimálně, většinou se nechají okouzlit krásou Starého Města, které má co nabídnout. A že je na ostrově jedno z největších děl na světě, zbraň podobná té z Vynálezu zkázy, to už jich ví jen minimum. Ale o tom až někdy příště.

Bomba v kostele

Ve městě Mosta stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie. Má čtvrtou největší kopuli v Evropě, výška je 60 metrů a vnější průměr 54.

Při německém náletu 9. dubna 1942 proletěla kopulí puma, která nevybuchla. Věřící to považovali za zázrak, ale byla to sabotáž. Při výrobě ve Škodovce do ní Češi nevložili rozbušku.  

Reklama

Výběr článků

Načítám