Hlavní obsah

Malta: ostrovy slunce, medu a bohaté historie

Novinky, Janek Prošek

Máte-li proježděnou Evropu od Madridu po Helsinky, možná přece jen na tomto kontinentu existuje koutek, na který jste zatím přehlédli. Malta je součástí Evropské unie, přesto si tu jako v Evropě moc připadat nebudete.

Foto: Janek Prošek

Blue Grotto

Článek

Trocha historie

Malta díky své strategické poloze za svou historii vystřídala mnoho nadvlád a po každé z nich tu něco zůstalo. Po řecké éře název souostroví Melite (Medový), po Arabech například opevnění města Mdina a po Karlu Velikém typické pevnůstky kolem celého soustroví. 

Ostrovy vypadají spíše africky než evropsky, roste tu minimum zeleně. Jednotvárné domy z vápencových bloků jsou typické svou béžovou barvou a připomínají spíše Maroko. Země je součástí Comonwealthu a s kýmkoliv se nechá domluvit anglicky. Je vhodné si půjčit auto, pokud chce návštěvník vidět více než Valettu, avšak je nutné se připravit na levostranný provoz, silnice v příšerném stavu a poněkud svérázný styl řízení místních.

Malta vs. Gozo

Malta je větší, obydlenější, hektičtější a na jejím území leží Valetta. Malťané mezi sebou mluví spíše anglicky. Je zde k nalezení megalitický komplex Ħaġar Qim, jehož počátky sahají 5500 let zpět, v Mostě kostel s nádhernou barevnou výzdobou interiéru, dále velkou přírodní atrakci Blue Grotto, kouzelnou vesničku Pepka námořníka poblíž města Mellieħa či zajímavost z jiného soudku a to ve Mdině stojící jedinou železniční stanici na ostrově, i když Malta už 82 let žádnou železnici nemá. 

Při přejezdu trajektem na Gozo je nemožné si nevšimnout veliké pevnosti na ostrově Comino, kde se mimo jiné natáčely scény do filmu Hrabě Monte Cristo. Tento ostrov je obydlen jen v letní sezóně a i na maltské poměry dost nehostinný. Nejsou na něm žádné silnice a oproti oběma velkým ostrovům žádné kočky.

Samotné Gozo je tak jiné a přece tak stejné. Na Gozu se mluví spíše maltsky a doporučuje se místní nazývat Gozitans - z podobných důvodů, jako Brňan nerad slyší, že je Čechem. Přestože je Gozo menší, určitě tu není méně atrakcí.

To nejpodstatnější na Gozu, a proč sem všichni tolik chtějí, je takzvané Azurové okno na samém západě ostrova, obdoba české Pravčické brány. Na rozdíl od české kolegyně té maltské hrozí v horizontu pár let zhroucení, takže se určitě nevyplatí s návštěvou váhat.

Co by rovněž návštěvník neměl vynechat je návštěva zátoky Xlendi, která svou až kýčovitou krásou učaruje nejednomu morousovi. Na samém severu ostrova poblíž města Żebbuġ je k vidění "továrna" na sůl. Systém mnoha kaskádových vaniček, kam se napustí voda z moře a po odpaření vody se košťátky zamete zbylá sůl. 

Co překvapí

Na první pohled českého turistu zaskočí veliké množství odpadků válících se po celém ostrově. Uklízí se v podstatě jen na letišti a ve Valettě. V tomto v sobě Malťan nezapře jižana. Naproti tomu mile překvapí, že si Malťané nehyzdí svou zemi sgraffiti, bilboardy, shoppingcentry a jinými vymoženostmi moderní doby. Vše má jen takové rozměry, jaké jsou nezbytné.

Je vhodné dávat si pozor na pitný režim, není vždy snadné okamžitě sehnat vodu. Obchůdky bývají skryté na nečekaných místech a benzínové pumpy prodávají pouze benzín.

Z Itálie se vozí víno, ze Slovenska sýry. Co typického přivézt z Malty? Lahodný med od endemického druhu včel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám